Monday, November 12

hati seorang wanita

aq suke sgt kt 1 carekarama ni, tajuk nye Kalis Cinta.. cte dulu2 la.. de 1 part ni, yg berbunyi;
~perempuan ni, sekeras atau sekasar mana pon die, hati die lembut..
admit that.. nk tunjuk brutal mane pon, perempuan mmg x dpt di pisahkan dr air mata.. sbb, lpas kuar kn air mate ni, hati akn jd lega, even x sepenuhnye, at least kurang la skit bebanan tu.. tp, peliknya perempuan ni, kdg2 bkn sbb sday je die ngis, tp gmbire pon le kuar air mate kegembiraan org kate.. terharu pon nk touching smpai ngis, terlebih bwk perasaan pon le ternangis.. aishh.. susah nk jangka..
teringat, ayah aq pon suke mengusik mak aq time mak aq tgk cte sday, nt ayh aq pass kan besen ke baldi letak dpn mk aq.. tkot bnjir.. haha.. mcam2 kan..
btol org kate ssh nk selami hati perempuan ni.. sensitif sgt..
end of story~

Wednesday, October 17

it's done

Al-Hamdulillah.. pg td aq baru selesai my interview kt spa for the position of pegawai siasatan p41.. so, mlm ni aq nk men share kn pengalaman aq ber interview dgn gov.. huhu..
bermula dr mlm semlm, 
punye la nebes memikirkan ape yg akn terjd sok, aq pon men google la cth2 or pengalamn org2 yg pnh g interview spa ni kn.. punye lah poyo smpai aq menghafal name2 menteri dlm m'sia ni, cm nk amek exam sejarah dah aq rse.. serius neves kot.. 

pg td, kul 6 aq dah bgn dah, beria punye psl kan.. my mr.right tu pon awl2 dah smpai nk jmpot aq, naseb bek la  ade die.. aq smpai kire ngam2 soy la kul 8 gitu.. tp sbb nk cr paking lg, aq lapor diri dlm kul 8.10.. so aq dpt giliran no.12.. dan nk dijadikan cerita, total calon tuk ari ni ialah 16 org.. terkejut gak aq tgk calon2 lain sume da matang2 gitu.. tggu punye tggu, giliran aq dlm kul 12 tgh ari, ...

interviewer: 'farah, umo bape?'
aq: "taon ni 23 encik..'
interviewer: 'bole cite psal latar belakang awk skit?'
aq: .................... (pjg plak kalo aq nk taip.. huhu...)
interviewer: 'so, pndai msak la ni, sbb mk ade kdai mkn..'
aq: 'eh x la, sy pon br blja ngn mk sy.. huhu'
interviewer:  -ape yg awk taw psl sprm ni?
                   - nape mohon?
                   - ape mksud rasuah?
                   - cadangan utk banteras rasuah di m'sia ni.
itulah antara soklan yg aq kne jwb psl sprm ni.. not bad la, sume general knowledge kan.. 

soklan terakhir utk aq..
interviewer: ' bile nak kawin?'
aq: ngn muke sogan dan malu2 nye mnjawap.. 'ehh, x lg la encik, sy nk kje dlu..'
interviewer: ' dah ade boifren lom ni?' 
mak aihh, direct x soklan.. so dgn lurus dan jujurnye aq jwb la.. 'ade kt luar tu, die yg antar sy td, kebetulan die cuti keje '
interviewer: 'ohh.. die keje ape?'
dah mcm kawan bek plak kan share cte psl boifren ni.. ngn tersipu2 nye aq mnjwb sokln tersebut.. muke dah merah dah time tu, hati, Allah je taw..

last word from interviewer tu.. 'awk ni bdan kecik, tapi banyak cakap ea..'
'sy mmg suke ckp encik.. ' =P 

that's me..

Wednesday, October 10

jujur vs x jujur


"tu la kau, jd org tu jujur sgt.." member tempat keje aq ckp.. 
then,
aq terpinga sendiri, slh ke jd jujur? emm, bkn sng kn nak puaskan ati sume org.. kadang tu pe y kite pk baik n terbaik tp x sume org le accept.. tu,  btol la ckp org tua2, manusia ni rambut je same itam (tp skg ramai je yg kaler2 len pon kn) tp hati len2.. SO TRUE..

mengikut kate org, kalo kite nk wat 1 keputusan tu, tepuk lah dada tanya selera.. 
so, that is my choice, to become more HONEST.. 

tawakal la farah.. InsyaAllah..

Sunday, October 7

after a week

mood mlm ni ialah mengantok.. nape x g tdo je? mmg dah nk otw la ni, tp tbe rase nk mempostkan sesuatu plak mlm ni..
ape perasaan aq stelah seminggu bekerja?
~jawapan: ntah lah, ssh nk describe kn.. tp rase cm x best la keje tu, kalo le wat pilihan kan, aq rase time study lg best.. hummm.. ade sorg ni tnye aq, 'farah x nk smbung master ke? then apply pensyarah muda..'
aq ckp, aq ni x la minat jd pnsyarah tu (geti plk kan ajar org.. kompem la x..) tp, at least master ni, kite follow je rule of study tu. ade kls g, wat assgment, life student ni best.. x yh byk pk pon..
now i'm understand, betape sshnye nk cr duit tu.. patutlah x ramai org suke mkn gji kan.. nk berbaloi kn ngn ape yg kite nye gaji tu, maka, mmg byk dan berlambaklah keje tu.. kdg rase cm nk give up.. tp, tulah, journey is just to begin kan.. so, aq berharap sgt aq mampu bersabar mghadapi sume ni..
to all, doakn aq k..

Tuesday, October 2

dugaan bekerja

celoteh malam ini, aq masih lg x sihat, batuk2 + selseme yg agk teruk.. nasib bek demam dah kebah dah.. so, aq nk share my 1st & 2nd day bekerja..
1st day-
pecaye x kul 5.30 aq da bgun dan siap2.. kul 6 lbih aq dah dlm kete bersama ayahanda tercinte, mghantar aq ke kote. sbbnye aq dah berjanji ngn cik Ain utk mnumpang beliau pd pg itu.. die pon 1st day kje kat SKW associates tu.. dan disbbkn jammed yg teruk, aq terlewat hmpir 11 minit.. dan perkataan pertama aq dpt " u lmbat ea.." perghh.. 1st day kot.. aq sengih2 je la..
so, tuk 1st day ni aq di perkenalkan ngn environment kilang ni oleh org HR die.. seyes, aq x ingt pe pon die ckp.. fikiran melayang ngn pk kan bdan yg x sihat ni.. byk gak aq kne absorb even 1st day aq.. tp sempat gak aq msj si die ajak teman lunch nnt.. tp apakan daya, waktu lunch aq 12-1.. maka, smpat jmpe utk beberape minit je la.. aq rs ni la dating terpantas aq.. sadis..
pastu aq msuk ofis semula, n ptg tu famili aq dtg tuk antakan brg2 aq.. pastu kitorang kuar ke SMART.. org demam kalo g soping, x best la..
2nd day-
ari ni aq rase dah hampir penuh pale otak aq ni.. giler byk aq absorb smpai dah kematu ni aq rse.. Miss Lim ajar aq cm ne nk wat Daily Sales.. aq rase die ala2 DCRS aq wat tuk Kak Saba mase kt MAS dlu tu.. cme item2 kilang ni msetilah sgt berlainan dr MAS kan.. mmg kne power excel la.. berguna la ilmu my sifu, Kak Kamisah mase aq practical dlu tu..
pastu my next boss, bg aq keje on Purchase plak.. mase ni la aq rendah diri.. dlu kat MAS sume pecah2 ikut dept kan.. ni sume aq kne tahu kot.. ish2.. utk ari ni, aq nothing in Purchases.. hope aq le cepat absorb.. uwaaa.. cm ne nk hadapi ari esok ni?..

my wish; cepatlah aq baik dr batuk dan selsema ni.. amiinn..

Friday, September 28

need a miracle

really hope a miracle would come and save me.. 
hoping..

Sunday, September 16

cerita kunci


petikan dari : Welshouq Collection

maafkan saya x ada kereta, saya tgh kumpul duit beli istana utk awk =P (smbil dengar lagu Anak Kampung)

NOTA: Lelaki kena siapkan 3 kunci sebelum mengetuk pintu hati wanita. kunci pertama kunci pejabat (kerjaya), kunci kedua kunci rumah (kediaman) dan kunci ketiga kunci kereta (kenderaan).


Saturday, September 8

tinta hati


Ya Allah,
tabahkan hati ku ini,
untuk ku tempuh segala dugaan yg Kau beri,
Ya Allah,
kuatkan hati ku ini,
agar aku redha dan pasrah dengan kehendakMu,
Ya Allah,
ku akur dgn kebesaranMu,
Yang Maha Agung,
lagi Maha Berkuasa,
tetapkan lah imanku,
agar aku tetap tunduk kepadaMu,
walau disaat genting,
iman dan kepercayaanku tidak akan goyah,
untuk tetap menyanjungMu,
Ya Allah,
peliharalah diri ku,
ubatilah hati ku,
sesungguhnya,
hanya padaMu,
tempat aku berserah,
segalanya..
Ya Allah,
makbul kan lah doa dari hambuMu ini..

amin..

Wednesday, August 15

buat tatapan para lelaki

Ketahuilah LELAKI, 
MERAJUK seorang wanita minta dipujuk...
SEDIH seorang perempuan perlu didengari...
GEMBIRA seorang perempuan ingin dikongsi...
wahai LELAKI,
jika benar kau KASIH & CINTAKAN wanita itu,
bawalah dia ke jalan ALLAH
nasihatilah dia
perbetulkan kesilapannya
jagalah dia dengan baik
kasihanilah dia
lindungilah dia
berilah kasih sayang padanya
hargailah dia
ucapkan terima kasih atas kelebihannya
bersabar dengannya
terimalah & cintailah kekurangannya
jadi imam terbaik & redhalah kepada-NYA
moga dia menunggumu di SYURGA..
amin..

Friday, August 3

4 years effort

a very short entry...
after sahur- aq pon membuka laptop dgn harapan nk cek e-mel la, ne taw da kua kan result.. dgar cite ari ni 3 aug, tp aq x expect plak secepat ni, yelah aq target dlm siang skit, rupenye kul 12.13AM da di send dah.. dgn hati yg berdebar aq pon tekan e-mel tu.. fuhh.. debar2 ni nk scroll ke bwah.. then.. "MAK..!!" mk aq yg dr dlm bilik tu cpt2 menyahut, "NAPE2?" aq trsengih jek, "NI, TGK NIH.. " :)
AL-HAMDULILLAH.. ANC~vice chancellor award..
tu yg pg2 dah dpt kis dari ayahanda trsayang..

Wednesday, August 1

sehari di KL


"helo, cik Farah ke?"
"ye sy.. Sape ni?"
"sy dr Kuwait Finance House, sy nk pgl awk intrview hr selase ni bole ye?,"
"ok2, kt mne tu?"
"kl"
"ape?!!"
"kl"..
Maka, brmula lah pjalann idup aq d kl (ceh, pdhal nk g se ari jek.. Hehe) nseb bek la cik faizah pon de intrvw pd ari y sme cme tmpat lain lah.. So, aq pon mnumpg tido umh spupu paie ni d pndan indah..
Byk kali aq nek trun tren tuk pjalann ari ni.. Fuhhh.. Neves kot..
Pg tu, mmbe se kg aq yg tmn anta kn aq k Menara Prestige tu..
Pngalman tol aq ngn lift die y agak pelik tu.. Bygkn lah lift xde button no. level pon.. Ngn da lmbt ni aq pon meluru je la msuk lif y trbkk tu.. Tbe2 aq blank tgk xde button nk di tekan.. Mcm mne aq nk nek level 22 ni.. Ah sudah.. Rupenye, kne scan dlu visitor pass tu kat de 1 sudut kt lua lif tu.. Mcm2 kn, lift advanced ni.. =P
So, cte intrview aq pndek n rgkas jek.. Die kate aq lbh ssuai tuk finance dept, pdhl ari ni nye intrvw tuk sales n mktg..
Pas kua tu, aq trpinga sndr, aq slh bc position y di apply k?..
Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, July 24

rabbit for sale..


sempena bulan puasa yg mulia ni, aq nk wat sedikit announcement lah di sini..
RABBIT FOR SALE..
kpd sesiapa yg berminat le dtg rumah k.. harge jgn riso, RM10-15 je sekor.. wat mase sekarang ni, available 4 ekor yg dah besa pjg, 2 ekor yg masih umor gadis2, 4 ekor lg yg br nk putus susu ibu.. hehe..
so, anyone interested mai lah..
~dah byk sgt lah, trpkse kne jual.. isk2..

kembar story


penah dengar x org kate.. "yek, kami kembar, tp lain negeri..".. haha.. 
tu la jwapan yg selalu aq dan si 'kembar' aq ni jwp ble de org tnye "korang kembar ea?" "eh, muke awk same la ngn die.." aishh.. sepjg perkenalan kitorng almost 4 years kt bumi bertuah melaka ni, jgn kate student..., lecturer, pkcik mara, pkcik bas, even pk guard pon dah pnah tnye soklan yg same.. "korang kembar ea?" haha
walau bagaimana pon, ade gak roommate n classmate aq yg gile2 menafikan, " aq x phm tol lah, tang mane yg kembar nye tu.." "1st tgk pon aq da dpt beza kan.." "eh, x iras pon lah.." dll.. hehe..
eh, lupe pulak nk kenalkan si 'kembar' aq ni, name beliau ialah Nur Faizah Ishak a.k.a. Paie.. hobi beliau ialah mensoping kasut, baju, shawl, beg dan byk lg rasenye.. x lupe jgak, beliau sgt suke memasak dan mencuba resepi baru, (boleh tahan ummmpphh la air tgn die ni..) 
so,as conclusion post kali ni, aq just nk menyatakan bahawasanya KAMI X KEMBAR.. hehe.. 

Saturday, July 21

ramadhan 2012

 SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA 

seronok rase nye 1st day pose dpt bersahur ngn family tercinta di rumah.. 
se awal jam 4 pg mk aq dah bgn utk siapkn juadah bersahur.. 
pekena ayam golek pg2 amacam.. terliur kan..?? =P

tapi, 
sekarang aq kne tlng mk aq pasang canopi kt dpn sbb mk aq pon jual kt bazar ramadhan lg this year.. so, jempot2 la singgah ke kdai mk aq k.. 
lauk pauk kompem sedap2 belaka :) 
favourite: ikan keli istimewa

hope puasa tahun ini lebih baik dari thun sebelumnya.. AMIN...

Friday, July 13

thanks cik yusrianna :)


mlm td Paie ckp 'farah, yus suruh dtg umah die, amek brg.'
'brg ape?' 
'ntah, yus dah download kn cte Avenger ko tu kot, die sruh ko dtg jek..'
so,
dgn perut yg kekenyangan tu (al-mklum, kitorg se umah mkn besar mlm td- seafood goreng, tomyam ayam, telur bungkus, sayur kailan ikan masin, nasi putih + limau ais.. a.k.a sorg RM 7.55 sen.. berbaloi kan? leh la tnye kt kdai mane.. ) 
aq, fatin ngn zaimah pon ke rumah cik yusrianna ni.. 
dah la aq ingat2 lupe yg mane 1 umah diorg, ye lah, baru sekali penah masuk situ..
'yus, farah da smpai ni..'
'oh, farah kt bwh ea?'
'x yus, kt dpn pintu umah, tp x sure rumah yg mane la.'
yus pon mmbuka pintu dgn meriah nye, (org y br nk g mnd kn.. huhu) yus sruh aq masuk dlm dulu, 
jmpe la si Atoi yg dgn bahgia nye mkn cornflakes smbil mghadap lptop.. 
'nah, pendrive ni bg kt Qila, yg ni farah punye'
'ape ni yus'
'ade la, bkk kt umah taw.. hehe'
ok2, tq ea.. pendrive tu Qila, yg ni utk Farah kan?' aq yg masih blur2..

setiba nye di rumah, sesi membuka adiah.. dan... jeng3x.. 


'wah, cantiknya.. ni bole tunjuk kat anak aq nnt ni Zaty, ~PIC MAK MASE UMO 23.. :)'

btw, so Thanks cik Yusrianna.. 

Friday, July 6

8 semester..



and now.. PART 8.. (9 days to survive..)

Ayam Sambal Kicap


1st of all, post kali ni di taip atas permintaan housemate tersyg, cik Aqila.. huhu.. disini, aq jugak nk bg credit kt beliau di ats gmbar y cntik lg menyelerakan spt di ats :) 

ini ialah menu tgh hari kami di pangsapuri Tun Perak.. (nmpak yummy kn..?) Credit to cik Faizah atas kejayaan beliau memasak ari ni, dan diatas pantauan cik Zaimah yg sememangnye master chef kt rumah ni.. hehe.. cik Fatin mkn dgn berseleranya slepas pnt mengemas almari serta kotak2 beliau.. sayangnye, cik Izzati yg terlpas that moment sbb die balik kg mggu ni, tp, yg best nye beliau membawa BUAH tgn yg teramat best la utk kudap-kudapan di ptg hari.. :) 
(time kasih zaty..)

oleh sbb aq dok berdiri memerhati mereka memasak (sambil usha resepi diorang ni..) 
so, aq nk kongsikan menu utk resepi special hari ini..
jom tgk BAHAN2 nya:
bwg+halia (dikisar)
lada kering (juga kisar)
kicap
ayam (goreng dulu)
cili+bawang+tomato (utk hiasan)

next, kite pergi pd CARA MEMASAK: 
tumiskan bwg dan halia smpai naik bau
masukkan lada
sedikit air
masukkn kicap
last sekali, ayam goreng
msukkan jugak tomato, bawang dan cili sbgai penyeri.. 

siap dah.. :)


Sunday, July 1

aktiviti hari minggu

mengisi hujung minggu dgn AKTIVITI DAPUR.. 

setelah sekian lame x ke dapur, tibe2 ari ni mood memasak tu dtg pulak,
Paie request aq AYAM MASAK BERLADO
so, i'm on it.. huhu.. 

tp kire ngelat gak la, sbb aq tlg sedia bahan jek, tp yg bab tumbuk menumbuk ni aq pas kt Fatin,, malas plk nk main lesung hari ni.. abis berkecah dapur kitorng keje kn (ditujukan kpd Zaimah la, sbb die y goreng aym).. tp seronok sbb masak beramai2.. lbh2 lg ngn housemate tersayang..
i'm gonna miss this thing.. 
sekejap je kan 4 tahun tu.. and for housemate ku tersayang, THANKS for everything :)

mesti korang akan rindu 'kepedasan' Ayam Berlado aq..  hehe

Thursday, June 28

kerinduan :)


saya rindu dia.. 
Cokelat~ kesayangan saya :)

Wednesday, June 27

1 more to survive


tomorrow i will start my final exam,
WISH ME LUCK :)

InsyaAllah.

Friday, June 22

no more classes


finally, today is end day of class in KBM, and next week is my last final exam.. pejam celik dah almost 4 tahon aq berjuang sbg student of UiTM ni kan.. teringat lg peristiwa pahit seminggu bergelar pelajar uitm, cerita di pindahkan dr s.alam ke melake, 1 tahun duduk di gadong, cerite nk cr rumah sewa, suke2 duka berpraktikal di MAS, and for the last, is being part 8 student of BACC8A.. 
so much memories that unforgettable, and tonight we are some sort of makan beramai2, ala2 jamuan kelas la.. maybe yg terakhir bersame all my classmate, tp aq harap, this friendship remain forever.. 
keep in touch guys.. 
good luck for the upcoming final exam :)

aq jugak nk sertakan di sini, i am sorry 4 everything.. halalkan sume and we are to be 0-0 lah.. ok.. 

Tuesday, June 19

1st prize on MINI IID


hari ini berlangsung pertandingan MINI IID anjuran course MAF640, bertempat di level 13, UiTM Kampus Bandaraya Melaka

utk intro, aq nak share sikit pre-choosen product mini iid kitorang.. 
group kitorang ber8- consist of aq, zaty, qila, paie, zaimah, fatin, kak hawa & kak syida (kesemuanye adalah pghuni apartment tun perak..mudah la nk berbincng kan..) pd awlnye, kitorg plan nk buat kerepek pelam (idea cik zaimah) bile diutarakan kpd PM, beliau mgusulkan kitorg wat kerepek peria, lobak & sengkuang.. maka, bermula lah eksperimen kami.. fuhh.. FAILED.. 

hari pertandingan makin dekat dan kitorg belom ade product utk di inovasi kan lg.. time ni period of stress lah masing2.. so, setelah penat berhempas pulas memikirkan ape yg kite nk inovasi kn ni, tibe2 termuncul idea bernas ini (aq pon x ingat sape yg usulkan..) mase tu aq, paie & qila sedang mncari2 info di internet.. dan dgn tibe2, "ape kate kite wat sesuatu ngn botol plastik, umah kite mmg berlambak ngn botol2 tu kn.. kite buat macam.. KERUSI ke?" bermula dari detik tu smpailah pg tadi kitorg dok menghadap botol2 utk di inovasikan.. 

kitorang buat bangku dgn base nye botol2 shaja.. (tp utk lbih kukuh, kitorg letak kayu sbg penyokong.. terima kasih atas usahe tukangan qila & paie) sarung kerusi tu kitorg mnx uncle sofa kat bwh lebihan kain die, dan mmg rezeki kitorang baik, uncle tu bg free jek :) bab jahit mnjahit kite serah kat zaimah, satu sofa tu kire hasil usahe jahitan die la.. (termasuk jase baik pkcik kasut kat bwh y tolng wat kitorang nye kusyen seat tu..) idea ke-2, kitorang buat storage box tp lbh kpd storage bottle la.. (ini hasil uhasa jahit tgn zaty n kak syida..) product ke-3, hiasan lampu (idea sepenuhnye oleh kak hawa.. ketua group kite..) urusan keceriaan banner n board name product, termasuk jugak pemikir name kumpulan & name kerusi botol ni, adalah useha fatin.. sbelum terlupe, produk ke-4 kitorang ialah penyapu dari botol plastik, dan td kitorang dah hadiahkan kpd Madam Loo (sbb die nmpaknye berminat sgt ngan brg recycle ni..)

ok, dah abis cerita pasal produk botol.. a.k.a INDULGENCE ECO-SEAT... yg juga telah di isytiharkan sbg pemenang Gold award  & juga y TERBAIK antara yg terbaik.. Al-hamdulillah, syukur :)

Sunday, June 17

happy father's day


 hari ini, mase naik kereta baru ter tahu yg today is father's day (sbb dgar kt Hot.fm).. ye lah aq dah wish mggu lepas dah siap2.. salah tarikh pulak.. so, cpt2 kol umah.. 
so, untuk AYAH..... 
Happy Father's Day..

(amacam.. sweet x, jam sepasang.. anak ayah kan =P)

Friday, May 25

keliru

1st of all, Assalamualaikum w.b.t..
setelah agk lame menyepi, mood ptg ni nk menaip sedikit tinta hati, ceh, mengarut la pulak..
seperti title post ini, KELIRU, bkn lagu Ajai n Nurul tu k,, tp ni keliru ble bab pikirkn mase depan.. hmmm (mgeluh pjg..) seyesly n jujur nye aq x taw ape aq nk jadi lpas ni.. and btw, ape jek y aq le jadi ha? aq tnya aq jwb, of kos la smpai ke sudah aq x taw jwpnnye.. isk2x.. ade setengah member aq nk smbung master, yelah diorang nk jd lecturer.. tp mmg le jd lecturer je ke ble kite amek master tu? aq x byk info la psl carrier and kerjaya ni.. nk tnye parents aq, mk aq kate its depend on me.. lgpon, famili aq sederhana je, ne taw sgt psl cita2 tggi lg luhur ni kan.. kwn aq ckp, kalau apply mane2 audit firm, senang dpt, tp de senior aq kate, gji murah.. mmg la as fresh graduate x le la nk demand sgt kan, tp pd aq asl ckup mkn pkai n ade life, ok la gji tu, rendah sgt kang melampau pulak.. ngn sewa rumah lg, transportataion? isk, sume aq nk fikir, tp at the end, aq x dpt jwpn jugak.. aq ni memilih sgt ke? aq berminat utk apply lhdn, tp aq tgk so far x de post utk new job lg la kt website die tu, pastu, aq try usha big 4, tp majo based kt kl.. aq ni de masalah phobia ngn kl dan se area dgnnye.. ish, ssh btol nk pk nk jd ape kan.. tp de sorg hamba Allah ni gtaw, x mo pk dulu psl kje ni, pulun stadi dlu katenye, tp boleh ke aq berserah dan biarkan takdir menentukan aje? huh...

aq rase post kali ni mmg byk tande soal la.. so??

Thursday, April 26

triffle


Bahan-Bahan :

  • 1 bungkus kek swiss roll
  • 1 kotak agar-agar segera (Lady’s Choice) – perisa strawberry
  • 1 tin fruit cocktail
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 3 sudu besar gula
  • 3 cawan susu segar
  • File:Trifle layers.jpg 

    Cara Untuk Membuatnya :

    Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas (kalau nak lebih cantik. Masukkan kedalam bekas kaca. Nanti akan nampak lapisan triffle) sehingga penuh.
    • Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi
    • Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata
    • Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut
    • Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi
    • Masukkan ke dalam peti sejuk 
sumber resipi: http://www.notahati.com/resepi-trifle-mudah-dan-menyelerakan-untuk-yang-tersayang/

*terase cm nk wat plak triffle ni.. huhu.. 

Tuesday, April 24

BAGI DARAH..


firstly, ni la pgalaman pertama aq mnderma darah, pgalaman pertama pengsan (erk.. cm tu ea rse pngsan upenye..)

kawn aq ckap, kite akn rase cm nk menangis mase kite rase darah kite kuar dr bdan n lalu salur darah tu.. aq dah rase, n mmg betol, aq bole rase darah aq mengalir keluar.. perasan? ssh nk gmbarkan ngn kata2, sbb aq tersangat happy sbb aq berjya gak derma drh walaupon pd hari ke-3 lpas 3x try n test..  rase bersyukur la y teramat sgt, mmg aq dah niat nk derma darah.. dan Al-Hamdulillah, aq dapt tunaikan niat aq dan yg paling best sekali pada tarikh hari jadi aq sendri.. semua tu ade hikmahnya.. subhanallah..

teruk gak aq kne marah ngn famili aq, tp bkn mrah yg pkul2 tu, x lah.. mk aq bising sbb aq ni dgil sgt, da x lpas tu, nk gak wat lg.. yela, punye semangat aq nk tmbah hemoglobin dlm drah, ade la dekat 10biji telur aq mkn dua hari sblum tu.. dging, kerang, pe lagi.. fuhh, le naek berat aq mkn cm melantak dah.. tu yg skng aq nekad x nk mkn telur 2 bulan, tp.. harapan, kalo kua mkn mesti order kue teaw hongkong.. dah sah2 de telur.. ish.. si die lagi lah, die plak yg ssh ati dgar aq pengsan.. "patut semalm sy x bagi awk g derma darh tu.." serbe slh plak aq.. aishhh..

de kwn aq sorg ni cite, die bertmbah berat bdan pas derma darah.. seriau plak aq, tp aq hrap sgt la aq x gitu,, aq dah x le mmbesa dah ni.. dah la x tggi, bhaye, kes berat nanti.. aq berdoa, Allah pelihara aq.. InsyaAllah..

Friday, April 13

list to do..

1.     masuk prtandingan kawad kaki sek.
ü   
2.     derma darah
ü   
3.     pandai bwk kereta

4.     mempunyai sebuah alphard or Mitsubishi lancer evolution wrne putih

5.     mndapat bby twin y sht dan cantik

6.     naik kapal terbang
ü   
7.     buat pasport

8.     beli rantai dan cincin emas putih
ü   
9.     dpt adiah gelang emas (campur y emas kuning+emas putih)

10.  bercuti kt negara org putih

Monday, April 9

my 23rd birthday

kemeja bunga2
from my housemate, special thanks to Zaimah, Fatin, Paie, Aqila n Zaty

bekas pencil
from my classmate- Norasikin Wahi

kad hari jadi
handmade by Aqila..

terima kasih kpd sume.. dan daripada aq sendr utk my 23rd besday ni, aq "bg darah" kpd yg memerlukan.. Al-Hamdulillah


Saturday, April 7

pengsan di hari jadi..


first ever experience..

cuba nasib menderma darah:

  • rabu 4/4- dgn semangat nye aq nk derma drh, siap men amek2 gamba lg mase nga berator tu, tp.. nasib x mnyebelahi aq, hemoglobin aq x ckup. so, balik la ngn perasaan y hampa lg sedih. n mlm tu jugak, aq mkn ns grg dgg merah+telur bungkus+telur suku masak 2 bji.. 
  • khamis 5/4- masih x berputus ase, se awl jam 9 pg, aq, paie n zaty pergi lg mencube nsib kali ke-2.. dan, hanye cik zaty je lepas dgn bacaan 12.6, aq pulak 12.4, dan paie lg sadis menurun jd 10.5.. (y layak hanya 12.5 dan ke atas) tp, nasib x juge menyebelahi zaty sbb the next step mase nak mek tekanan darah, zaty x pass, due to high blood pressure.. so, mlm tu, kami mgambil inisiatif tuk mkan telur ngn sebanyak nye.. again.. 
  • jumaat 6/4- utk kali ke-3 dari 3 hari berturut, kami pergi lg mencube nasib, aq pon dah hampir rase redha la pasni.. tp, Al-hamdulillah, aq berjaya, dgn bacaan darh 12.6, tkanan darah 141;90, darah jenis O, hajat aq trcapai.. mmg aq sgt bersyukur, syukur Al-Hamdulillah.. manakala zaty ngn paie x lpas tp sbnanye sume tu ade hkmah nya, mmg indah ketetapan Allah.. 
"awk rase sakit x?" nurse tu tnye aq mase die nk suntik kt lengan kanan aq..
"x pon.." dgn excited nye aq mnjawab..
maka, bile salur darah aq tu da di suntik, aq dpt nmpak darh kuar skit, pas tu nurse pon masukkn cm jarum y beserta salur tu, telan air liur gak aq bile terpandang mate depn jarum y besa dan serong tu.. serius besa kot..
"sakit skit taw ni" nurse tu ckap.
aq hanya angguk2 tp stil maintain le senyum, gelak2 lg =P orang excited la katakan..
x sampai 5 mnit aq rase, nurse tu ckap dah siap..
"cepatnye nurse?" rasae cm teruje kan..
"aah la, flow darah awk laju, bgus.. pas ni g mnum kt sane tu"

dgn bahagia nye aq pon mnum la MILO suam y de sediakan tanpa ragu2.. dlm dua teguk, aq rase pelik pulak, ye la, aq kn x bape suke air bersusu ni.. then, aq pon suruh kembar aq, paie mghabiskan air tersebut..  cik zaty ngn muke frust yg mmg jelas terpancar tu tibe2 decide nk g daftar tuk derma organ.. kami pon siap dok lepak dlu dgar penerangan psl derma organ ni.. adelah dlm 5-7 minit explanation dr mkck n uncle tu..
mase nk kua dr library tu, aq dah start rse pelik semacam jek..

"zaty, kalo aq cm nk jatuh tu, ko pgg aq taw"
kitorg pon masuk lift mnju ke tgkat 14, org x la ramai sgt, tp aq da start rase uncomfortable, maybe kurang oksigen kot.. lift tu plak benti setiap tgkat.. tgkat 13, aq da mncangkung kt tpi lift tu..
"paie, aq cam x larat la.. aq cm ssh nk nafas je ni.."
kuar je dr lift, zaty depan n paie blakng aq..
"zaty, aq cm x larat ni.."
"ye, farah.. saba, jap g kite msuk kls ni"
"ha,, tp, aq cm x larat ni.."
ulang2 aq sebut ayt tu, then.. suddenly la kan, aq sempat capai bahu zaty, n aq rase gelap je sekeliling.. aq hnye de terdngar samar2 suare kwn2 aq ni..
"angkat die g kat kusi.. ni, tangan kanan die sakit, x le pgg situ.. eh, nape ni?.. "
antare sedar dan tidak aq smpat ckap.. "zaty, sakit.."
y aq ingat, cik ZATY peluk aq depan2 kot..ade jgak la rase geli mase tu, tp dah x le nk wat ape kan..
diorg dduk kn aq kt kusi tepi lift tu, aq rase sejuk angin, kipas, tbe2, aq rase loya n termuntah.. of kos la susu tepung kat milo td tu.. maaf ye cik YUSRIANNA sbb terbagi awk 'hadiah' pulak.. sume nye di luar sedar.. cik SHAHRIZAN yg meng instruct sruh bg ruang tuk aq.. cik QILA y tolong kipas kan aq.. cik MASHI y mensponsor beg plastik sbb aq mntah.. cik ZAIMAH n PAIE yg tbe2 register jd cleaner uitm, sbb mop kan muntah aq kt lantai tu.. cik FATIN yg sggup mnukar high heel 4 inch aq ngn kasut beliau.. n ade seorng lg hamba Allah yg bg pinjam die punye vicks kt aq, ni pon zaimah gtaw pas aq dah kmbali normal.. terima kasih la byk2.. pas aq sedar tu, ramai bdak klas BACC 8A keliling aq.. (termasuk gk bdak2 lain y sedang lalu lalang di tmpat kjadian kan..) sume mmg concern, n mmbuat kan aq sgt terharu..
thank guys :D
apabila keadaan kmbali ok, aq pon tetap mneruskan schedule ari jumaat ni, kelas maf 680, nsib bek la just presentataion je, de hkmah nape quiz tu carry next week.. Al-Hamdulillah.. presentation dr kwn2 pon so enjoyable :D
so, kat sni aq nk ucapkan thanks a lot to SHIDA, SIKIN, MAR, KAK PAH, SHERRY, LISA, HANIFAH, ATOY, ILA, ZANA, HADI, ZUL, ACAP, YUSRI, SHAZ, AKIM(walaupon absent kan), AIN, ANIS, UNA, AYIEN for sing the song happy birthday to me..
frienship never end..

to my dear Mr. Prince, i'am sorry k sbb wat awk riso..

Thursday, March 29

gift from me

kain pelikat lalalala.. oh kain pelikat lalalala... 
utk ayahanda tersayang

handbeg Rucini..
istimewa buat bonda tercinta

headphone hijau..
 buat adik aq yg nakal


(yg ni.. bace sendiri la yek :D)


Wednesday, March 28

G-shock..


gambar di atas adalah barang2 'hitam kepunyaan saya :D

apa yang hendak saya katakan di sini ialah, jam tangan hitam saya yang kehabisan bateri dan telah membuatkan saya bersa sangat susah hati. oleh demikian petang ini saya akan menghantar 'beliau untuk dibaiki..

bersabarlah..

Sunday, March 25

mood bersenam

 

dance with love music =P mmuuah2x... haha
about 20 minutes, smpai menitik jugak la peluh2.. 

next is samba :D
tergeliat2 tulang kaki tgn aq.. tp syok.. 

credit to all my housemate sbb sudi bersame2 sy mnceriakn ptg kite di pngsapuri tun perak ni... 

Friday, March 16

oh encik laptop ku

 

kita x jumpe tuk 3 ari ni ye syg.. hope awk cepat baek..