Saturday, November 26

asyik tgk orang dating jek kan?

aq: "awk2, ble kite nk g dating lg? sy dah rindu kat awk la.."
si die: "ble dkat awk laju je jantung sy, tp tgk ni, da jaoh2 cmni, jntg sy pon grak pelan jek.."
aq: "awk la kekuatn sy, ble awk sday, sy lg sday sbb da wat awk sedih.."
si die: "sy cm x le la ngn jarak jaoh,"
aq: "tp HATI kite x penah jaoh kan.."
si die: "btol2x, hati sy de awk ni.."


setelah agk lame menyepi, pg ni tbe2 terpaggil plak nk mem'post' kan sesuatu kat blog ni... seperti tjuk yg diberi, bile tgk org dating? kompem2x la akn timbul 3 kategori perasaan (mgikut survey aq la) 1:ala tgk diorang tu, sweeeeet nyeeee,, dan trus capai hp n kol bf/gf msng2.. 2:eii, xssuai je kapel tu, ce tgk, ade ker patut die........ (kategori ni, ramai org wat tnpe sdar or mmg sdar tp wat2 x sdar, so, don't try this ha.. 3:weh, ko tgk kapel tu.. arghh, lantak die la.. kategori lantak namenye ni.. x elok gak tuk otak.. hehe..

aq pon x pham nape aq tulis bende alah ni.. so, sblm aq jd lg merapik, baek aq stop.. just one sentence, aq sgt mencintai diri mu- ceh, petikan lagu dadali-di saat kau pergi..

Saturday, October 29

Friday, September 16

emak & ayah ♥




cepat lah abis practikal ni.. nak balik umah.. huhu...

salah ke cemburu?

mood pg ni, eh bukan tgh hari da ni ialah CEMBURU..

btol ke org kata, 'CEMBURU TANDA NYA SAYANG?'

tp hakikatnya perasan cemburu tu le wat SAKIT pd seseorng, lg2 bila emosi da menguasai fikiran, mula la start fikir yg bkn2, such a bad thing.. lepas tu sedih sndiri.. kan sakit tu..


Saturday, September 10

Monday, August 22

en. cicak

mood ari ni, berdebar2 bgai nak tercabut jantung ni.. bkn sbb jmpe jejaka kacak, or mak bg duit belanje lebih.. hehe.. tp.. sume dek kerana se ekor CICAK..

serius, bengang tol aq kat si cicak ni.. suke tol men 'cak baa' ngn aq..
sebelum2 ni asal aq g sinki je ko mesti ade.. da la besa, putih giler, ble aq trkejot, ko pon terkejot same kan, sbb tu ko tergolek kat sinki sblah tu pastu x le kuar, pnjat2 jtuh.. ko sngaje ke? byk kali da ko mcm tu.. kompius aq.. aq siram2 gune air pon ko tetap x mo lari.. ko mmg ske kwn ngn aq ke? tp... aq x ske.. isk2x..
n td, puas la hati ko kan.. ko berjaya men terkejotkan aq.. mesti ko da gelak sakan kan.. yg ko g men kat pintu tu nape, da taw aq nga nk kunci pintu, btol2 sebelah menyebelah je jari aq ngn ko taw.. mane x nye aq mnjerit sekuat ati.. lntng pukang aq lari jaoh2.. sume sbb ko taw..
cicak oh cicak..



ape senyum2?!! muke x comel la.. huh

Saturday, July 30

SELAMAT BERPUASA.. 2011





just nak wish SELAMAT BERPASA kpd sume,
perbanyak kan lah amalan baik di bulan yg mulia ini..


ayam masak merah


MENU tengah hari ini..
ayam masal merah
bahan2:
ayam
lada boh
bwg (merah+ putih)
halia

cara2:
1. tumis bawang smpai naek bau
2. masukkn lada boh, (berdasarkan kuantiti ayam yg hndaj di masak)
3. then, masukkn ayam tu..  plus serbuk perasa (gara,+gula+aji)


kerabu taugeh anis - tp syg da x le mkn da.. isk2x..




Wednesday, June 15

kisah aq berpraktikal di MAS

kg melayu subang..

pertama kali jejak kaki di shah alam selepas peristiwa sem 1 tu.. x sangke plak.. 31hb may 2011, aq dan cik zaty menaiki bas dr batu pahat ke s.alam.. punye la lembap bas tu, eh bkan, org yg bwk bas tu.. bercinta plak die.. angin aq, da la benti kan kitorg tepi jlan je.. aq yg x taw pape ni blur semacam jadinye.. pas tu, kitorg bermalm kat umah makcik zaty di usj.. de 3 malm..
ari pertama di MAS:
kami ke kelana jaya (akademi mas) tuk mndaftar, agk2 sejam gak, kitorg ke compleks a tuk jmpe cik zain.. sesi kali ni seyes ramai giler, sume org suke kot prktikal kat mas ni.. so, bile dpt taw dept, kitorg pon le masuk ofis dah.. kmi ditmpatkan di dept PAYMENT & CORPORATE FINANCE SUPPORT.. cehh name nak pjg kan.. hehe.. secara teori nye dlm pale otak aq mase tu, dept ni uruskan hal payment, trmasuk lah nk wat bayaran gaji pekerja.. n also tuk support other dept kot.. aq bersame2 ngn senior PT (practical training) aq iaitu ZAHRA, sgguh kiut je.. kecik je orgnye, die stdent uum.. n this friday 17hb is last day die sbg pt di mas.. bes kan da nak abes.. tbe2 rase rndu plak zaman belaja kat uitm.. oh uitm di hatiku.. hehe

(saje nak uplod pic kpl trbang mas ni.. huhu.. )


Tuesday, June 14

my lovely family



IBUNDA tersayang..


AYAHANDA tercinta..


miss you all so much!!

Tuesday, May 24

PAST IS PAST


just nak luah kan ape yg aq rase, ape yg terpendam,
hari ni,
aq rasa moody, tibe2 nak marah2,
nape mesti ade perasaan ni?

"past is past.. "


Sunday, May 22

SI LABU2



ini lah die si labu-labu saya, sgt syg kan die, si mok yg comel..
pdhal 4 bln lpas, die masih merah lg, cm ank tikus pon ade, skng, tgk la, sgt mok kan, tp penakut, selalu sgt kene kejar ngn cokelat, agaknye cokelat jeles kot bile si labu2 dkat2 ngn si putih, cokelat mmg syg sgt kat putih tu.. kdg2 kelakar tgk telatah arnab ni, ye la, kat umah tu de 3 peringkat,
si tua, cokelat n putih,
si gemok labu2
& si ank2 mereka~ 5 ekor yg da besa
~6 ekor yg da nk besa
~8 ekor yg masih bby lg..
fuhhhh... penin pale eden.. semlm de 1 budak ni bli 4 ekor arnab dr mak.. kurang la sket da bilangn arnb2 kat umah ku ini.. naek kusut gak pale..

oleh itu, kpd mereka2 yg nk mmbela or ske nak bela arnab, meh la jmpot ke umah saya.. tempahan di terima.. hehe.. hrga le runding ea.. don wori.. hehe


Wednesday, May 18

BACC 6A

assalamualaikum wbt

bile terbaca post cik qila tntg 'surat layang buat teman' and note class rep kite, zul tuk kengkawn sume, aq pon berinspirasi tuk menulis 1 post khas tuk korang sume, cehh, cm nk public speaking ngn madam Jagan dlu2 plak.. haha..
tulus dr hati, aq mmg sgt seronok sepanjang 6 semester kat kbm ni.. kalo di kenang2 ms mula2 jejak kaki ke melaka ni, aq pon tersengih n geleng pale sendr.. ntah ape2 kan kite, kwn2 senasib dr shah alam.. hehe.. 3 taon, pgalamn ngn korang sume confirm aq x dpt lupe kan.. thank you to all my fren..
so, di kesempatan ni, aq pon nk cerite tnntg pngalamn aq ngn korang sume..

-cik zaimah: housemate aq yg paling rajin memasak.. aq paling suke aym sambal die, sdap wa cakap lu.. x sngke kan, dr mtrik kite yg x berape rapat, but now, kite jd sgt baik.. thank you zaimah selama ni jg farah.. hehe

-cik fatin: pd aq, kau lah kawan yg x kn kate tidak tuk tolong kwn2 lain.. seyes, aq respect kat kau, pnt cm ne pon, kalo kwn mnx tlg anta g mane2, ko sanggup gak anta kan.. aq plng x le lupe mase aq nk bli sim card bru dlu, thanks ko sudi anta n teman aq..

-cik qila: kau ingat x mase kite tggl brdua je kat uamh,, kau sebok lyan movie the saw.. aq wat hal sendr, selang bape minit aq g tegor ko, aq plak riso umah senyap2 ni.. hehe.. pape pon, gudluck taw tuk paper far ni.. mesti le wat yg terbaik ea..

-cik zaty:oleh sbb kite akn se umah lg tuk sem dpn dan dpannye, aq mls nk tulis pjg2 kat cni.. huhu.. jgn majok, k la, ko adalh teman terbaik pd aq sbb ko seorang yg le ingt sume .. hebat taw memori kau.. t kite jmpe ea kat subang, sudi2 lah jg aq lg.. hehe

-cik paie: sume org nk kate kite kembar, smpai nnk aq pon ter konpius yg mane 1 gmba aq.. x patut tol.. tp, aq mmg byk pgalamn ngn ko... sgt byk.. dr sem 1 kan.. cm ne pon, aq doakan ko bertemu ngn si dia 1 ari t.. moge bahagia..

-cik yus: kdg2 kite cume dekat mase mggu2 exam je kan? tp aq ttp seronok kwn ngn kamu cik yusrianna... kau mmg seorng yg eppy go lucky!! senyum, ketawa, gembire.. bgus2 cik yus.. teruskan.. slamt berpraktikal kat phang tu, jg2 paie tu taw.. hehe

-cik ain samiran: walau pon kite se tempat, tp aq rs br sekali kite balik saing kan? mase mlm2 nek bas tu.. mase tu la aq br taw pasl h***zil.. haha.. cte lame kan.. yg pnting t kawin jmpot aq knduri taw..

-cik aina: aina yg cantik, saya sgt suke taw, tgk awk ngn cik aiman,, huhu.. serasi bersama la.. ngn aina, aq pling x le lupe mase aina ngn ain jtuh moto kat tepi syarkat air tu.. siap le gelak2 lg.. ade ke patot..

-cik ayien: aq rs kite jrg berborak sgt, tp aq suke dgar cite kau mase sek2 dlu, ingat x kite nek kete fatin nk balik jb.. n lg 1, aq suke dengar ko speaking, cm sedap di dgar gitu.. hehe.. c u again next sem..

-cik anis: cm x sangke kan, kite da nk praktikal ni.. sjak akhir2 ni, asl aq nmpak kapal tebang je, aq tersengih sesorang.. bkn biul , tp teruje,, haha.. meh kite cipta pglaman n kngan kat subang tu yek.. saya pling suke nk aja awk bershopping taw.. tggu je la.. hehe

-cik fahana a.k.a atoi: seorng yg sgt ceria, comel, dan sgt suke budak2.. aq pling x le lupe mase kau layan ank madam nurul n madam wan dlu.. le bkak taski taw, hehe.. aq pon doakn ko nye paper far ok2 k my fren.. insya Allah le wat ngn jaya nye..

-cik syida: aq pling suke kalau dengar ko speaking arab taw.. sdap.. bunyi nye cm laen plak.. sdap sgt.. hehe.. aq pon x lupe mase kau cite psl tesco kat aq,, ingat x, mase kite nga tggu giliran nk interview.. sgt suke dgar syida ckap, tegas, n very good la.. hehe

-cik mashi: saya sgt respect kat awk taw, pandai.. even kite x pnah sgt nk hang out sesame, tp mmg seronok kwn ngn mashi.. farah paling suke tgk mashi nye public speaking psl anaeroksia dlu tu.. cm tgk debate bi.. hehe

-cik sikin: asl ingt sikin, mesti teringat trademark sikin, 'sikin syg izzat..' hehe.. aq doakan korang berbahagia la hendak nye.. amin.. t mjlis jgn lupe invite kami.. aq kompem dtg.. huhu.. n aq pon nk ucpkan thank you kat kau sbb aja aq far.. ko mmg terer r..

-cik mar: kite pernah se umah tp x pnah sebilik kan? aq pling x le lupe ko nye alarm ms sem 2 dlu.. ade ke patot siren bomba tu ko wat alarm?!! aq punye la konpius mase tu, kat mane terbakar.. alik2, tuan punye enpon dok sdap tido lg kan..

-cik hanifah: nak taw x.. aq kan ske byang kan kau, dok tpi tgga umah kmpung ngn pkai bj kurung, ala2.. sopan sungguh gitu.. hehe.. pape pon, slamt berpraktikal taw.. kite jmpe lg sem 8.. hehe..

-cik sha@kak pah: aq pon terikut pgl kak pah kan, ntah sape mule.. emmm.. walaupon ko tetap lg muda dr kami2.. hehe.. pglamn mlm bbq tu mmg aq x le lupe, kau di kire pnyelamat r, sbb bwk arang, penyepit.. hehe.. psl kete kau tu.. aq turut simpati tp x taw nk mmbantu cm ne mase tu.. pas ni careful k..

-cik sherry: ingt fruttie perfume x? mother2!! comel r.. aq dr ari tu dok nk usha yg ne 1 kete baru kau, tp ari exam ais tu aq nmpak kat basement.. hehe.. cantik.. drive carefully k.. n insya Allah one day t kau jmpe ur mr.right.. aq doakan.. amin..

-cik khalisa: kau ingt x kite pnah jd jiran sebelah katil ms kat s.alam dlu.. mase tu aq knl parents ko.. loving tol.. yg aq taw, kau suke shopping.. hehe.. byk beg, kasut2 cntik kau.. hehe.. gud luk taw prktikal kat sane tu... ingt atoi kate, lisa kan cantik sbb tu org tu wat 2nd interview.. hehe

-mr. akim: oleh sbb trlalu byk perkare2 yg ko slalu wat kan, so aq ringkaskan je la.. nk taw x, dlu, aq pling teringin nk tgk ko yg serius, ye la, ko kan asik gelak2 epi2 gmbire2 jek.. tp kat btn aq da nmpak da, tp, aq lg suke kwn ko yg epi2 kot.. ko serius aq tkot plak..

-mr. zul: inspirasi aq nk post blog ni.. huhu.. ko mmg class rep terbaek r zul.. aq pling respect, sjak ko jd class rep ko da dtg awl g kelas.. bgus2.. hope ko x pape yek berjaohan ngn si dia ms prktikal t.. haha.. melake - penang ~ dlm msia gak kn bro..

-mr. yusri: aq de ckap ngn ko kan, ne la taw aq jmpe ko nga date kat subang t.. tegor2 r aq.. pas tu lek je ko jwp, x de mknenye aq nk g dating kat airport.. tol gak kan.. tp, jwpn ko tu mmbuktikan ko da de awek kan.. ha, kantoi.. secret2 plak..

-mr. acap: ASYRAF FAZRIAN SHAH B HELMY SYAMZA siap copy paste nme ko dr note zul taw... nme ko unik tul.. tp sdap.. hehe.. acap, ko la lelaki sopan dlm kelas tu taw.. aq pling suke kalau ko bc doa pg kat kelas maf.. wlupon kite jrg borak, tp ko tetap snyum kt aq, eh, ko snyum kat sume org sebena nye.. hehe.. ne taw terjumpe ko kat kl t.. hehe..

-mr.syazany: sport n me.. seyes aq knl ko sbb ko nye public speaking tu.. yg aq taw, ko sgt suke bola.. bese la kan lelaki dan bola x dpt di pisah kn.. kite jrg ckap, tp aq taw ko byk ckap sebena nye, seronok dpt knl kau.. slmt bermain bola n ber prktikal la yek..

-mr. shah: dak pling kecik kat kelas.. jasa kau mengipas aym mlm tu amt di hrgai.. seyes, kau rajin giler.. pape pon, selamat berprktikal taw.. c u again.. hehe.. eh lupe plak, t kawin jgn lupe jmpot aq taw..

-mr. hadi: tuk ko, aq x mo ckp byk la, sbb aq pon da pnt menaip ni.. tp aq nk twarkn diri, t aq jg anis leklok ea kat subang, die nakal je aq puk t.. huhu.. ko pon, jg diri, zaimah ngn ain de kat jb tu taw t.. tke care k..

-mr. omar: aq cm x penah ckp ngn kau kot.. tp aq harap bacc 6a adlah klas terbaek tuk kau.. hv a nice day..

oleh sbb dah ter lalu pjg aq mmbebel, so aq stop kat sini la..
kpd rakan2 bacc 6a.. SELAMAT BER PRAKTIKAL korang sume..
kite jmpe sem 8 t..




Wednesday, May 11

C.I.N.T.A

ade seorng ni gtaw aq, cinta n hubungan ni, complicated kan.. kdg kite setia, tp pasangn kite x.. so aq tnye die semula, n kau kategori pasangn yg ne? die tersengih smbil jawb.. aq akn setia kalo aq rs berbaloi.. mksd kau? ye la, kalau psngn aq tu pon btul syg aq je, lyn aq, n byk lg la yg lain2.. then br kau nk setia? selagi kau rs die x perfect, ko x kan setia n msih nk mnjual minyak? cm tu? tbe2 aq nk emo kan.. bese r, perempuan ni mmg naik angin sket kan bab2 setia2 ni.. pgalamn hidup mgajar kite kan.. aq x nafikan ade gurl yg ske psang ramai, le je die kan, x pham aq.. tp nk wat cm ne, dri masing2.. pndangn aq, yg ade ni, kite jg la baik2.. n seorng hamba Allah ni cakap, ok, kata kn kau da jg die, x bg die wat ni, tu, kan... aq memintas, bkn mgongkong, cemburu de batas, jgn smpai gugat kepercayaan.. trust penting sgt taw.. topik perbualan makin hangat, mcm mane kau nk taw dlm 1 psangn tu, sape syg sape lebih? emmm, kdg2 pe yg kite nmpak x sme ngn pe yg terjadi actual kan, ntah la.. abstrak jwpn tuk soklan kau tu.. kau rase kapel tu bagus? knape kau tnye aq cm tu? kau sndr pon de kapel kan? tp, aq pon kdg konpius, sape sbnye yg kau syg? aq pon x taw la, complicated.. so, end of the story, aq pon ckp, kau sbnya msih rs aq msih mengingat kisah lame ke? aq dah jumpe, INSYAALLAH die org yg baik tuk aq...
past is past kn, let life is continues..

Monday, May 2

TELATAH SI OTOMEN



muke tnjuk perasaan sbb mk x bg ikan



kekenyangan sbb ngecek ayh aym



x de keje g men dlm kotak..

mlm ni rs rindu sgt kat otomen la..
pe la kaba die kan sekarng, mk kate die dh x cntik da, da berusia..
tp die manje, die plng suke bring kat buku sek adeq ms adeq nk wat homework..
x pon, die ske baring meniarap kat riba aq ms aq nga tgk tv kat ruang tamu..
stiap pg, die akn me'ngiau kat mak sbb nk mnx ikan asam pedas,
n terpakse berebut ngn si putih sbb arnab2 kat umah aq dh terer da mknan karnivor..
ble nmpak ayah, tomen akn cpt2 lari jaoh2, tkot ayh mrh die sbbnye ri tu die g gigit bby rabbit..


Sunday, May 1

SDAY SMALAM UTK GEMBIRA HARI INI

'SELAMAT HARI BURUH..!' -walaupon cm x de kne mngena lngsung ngn tjuk di atas.. huhu.. tbe2 tingat hari ni kan 1st may.. mk ayah- happy labour day even mk ayh aq kje sndr, so cuti nye le ikut suke la, tp aq rs mk aq lg x byk cuti kalo nk bndgkan ngn org yg mkn gji..

eh, dah terbyk merepek pulak psl buruh a.k.a. pekerja ni..

berbalik kpd niat aq yg asl, tjuk ari ni adlh berkenaan kisah aq (dah nme pon blog aq kan.. hehe) percaya x, kdg2 Allah uji kita ngn kesedihan di hr ini tp, sbnya ia akn mnjd kegembiraan tuk hari sok or akan dtg.. knape aq ckp cm tu? sbb smlm aq sday, rs cm x de mood, moody, taw2 tertido ngn mate berair (tu la aq, kalo ngis mst ttdo..) tp, pg ni, si die mmbuat sesuatu yg aq x sgke n sgt happy.. cm nk mgalir air mata kgmbiraan aq ni.. hehe..


thanks awk..

p:s/ moral of the story, x mo la mngeluh or myalahkn tkdir jika sst yg tdak baik mnimpa kita.. aq ske br pegang pd kata2 ni ' Allah akn mnguji tiap hmbanya ikut kemampuan hamba nya itu..' akhir kata, jgn suke mgeluh n jgn sesekali myalah kn tkdir..

Saturday, April 30

KISAH SI ISTERI CURANG

aq men search2 td, the aq de terbace one kisah ni, tjuk die cm y kat ats la.. yg mncerita kn ialah si suami yg malang.. cte die dpt aq rgkaskan yg mana, si suami ni sendr yg terpkse merakam si isteri berzina ngn other guy.. story die psl suami ni cm syak la wife die agak pelik lately ni, 1 day, suami ni terbc msj kat enpon wife die ms tu wife die nga mand.. ayt nye ckup mmbuatkan laki tu syak wife die de laki laen, so die pon follow for 1 whole day.. yup, that guy jmpot wife die dr ofis then g restoran, si suami ni ttap teruskan rakaman even hati die da sgt sakit tgk istri sndr ber mesra ngn laki laen.. n laps mkn, kerete si lelaki jaat tu mnuju ke lorong gelap belakng ofis, si suami ni terpakse follow dgn brjalan kaki supaya x kantoi.. and, si suami ni dapt melihat sepenuhnya, isteri die berzina ngn laki tu.. ms aq bc ayt die, mmg sgt jelas n terperinci pe yg wife die wat.. msti sgt sakit hati kan.. sblm 2 wife die de kol ckp blik lmbat ri ni, de meeting.. perempuan yg curang ngn suami of course akn menipu kan. tp yg aq x le blah nye, ms wife die blik umah da la da lewat, mlm tu die mnx nafkah batin dr suami die, nak menutup kesalahan yg die br je wat td.. sgt x patot.. so, end of the story, laki tu ceraikan die dpn mak ayh si perempuan tu yg mana bergelar 'hj' .. bak kate lgu RAIHAN~iman x dapat diwarisi.... n yg sdaynye, mase suami tu tayangkan rakaman tu dpn parents mentua die, tbe2 ank die yg msih kck lg kua bilik n ternampak scene yg x spatotnye, then die tnye papa die, nape mama ngn laki lain, bkan papa, nape laki tu pgg dada mama..
really sad ending right..



p/s: what i hope is that, aq dilindungi dr berbuat sedemikian, mnx2 dijaohkan..
aq nk jd wife yg solehah.. InsyaAllah..

Monday, April 25

P.U.M.A.

kasut futsal baru you kan honey...?



............................td i men google2..
then i jmpe pic ni....
comel x kasut PUMA ni...?

black utk bby boy

and.... pink utk bby gurl.......



and.... yg ni... le reserve tuk i x.....??
=P



p/s: org kate kan, ble kite jtuh cinte kat seseorang tu, tnpe kita sdar.. lame kelamaan kite akn terikut sama habit si dia.. btol ke?? mmmmm.... let's think about that!
=)


Saturday, April 23

TERIMA KASIH~ cik amo sy


mood hr ni, "HAPPY"
tetibe je rs nk uplod pic bersame si dia... =)


(gambar ketika mnunggu giliran naik ke MENARA TAMING SARI)


(pic di tasik 'lupe la nme nye..
... Ipoh )



(memory at Batu Layar... sweet..)



p/s: pssssssttt.... sy rndu awak la...


today's special

selamat tengah hari...
anda terasa LAPAR.......??

meh, kite usha menu sy & kwn sy utk tgh ari ini



ayam masak merah ala2 paprik
disediakn khusus oleh my lovely roomate....
......CIK ZATY



sup sayur-sayuran
mgandungi plbagai jnis syur spt....
carrot+brokoli(kesukaan sy)+kentang+tomato


p/s: sy rs cam da le kahwin la...
(konon2 da 'terer' msak.. )
=P

Monday, March 28

JANGAN KAHWINI PEREMPUAN YANG ADA 6 SIFAT INI



Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki : "Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah".



1.Wanita Ananah : wanita yang banyak mengomen itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati.



2.Wanita Mananah : wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.



3.Wanita Hananah : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.



4.Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang sudah botak.



5. Wanita Basaqah : ada 2 makna:



Pertama wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.



Kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.



6.Wanita Syadaqah : banyak cakap, tidak menentu lagi bising. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.



---Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli...Wallahu'alam.
by Sekolah Menengah Arab Assaiyidah Khadijah Merlimau on Monday, March 7, 2011 at 9:30pm

Sunday, March 27

peRcaYa @ trust

- firstly, assalamaulaikum sume, agak lme aq x mnulis di blog ni kn..
-ari ni aq nk cerita psl 'KEPERCAYAAN' @ TRUST
berdasarkan pgalamn aq, aq pnt prcayakan org, tp org 2 x pcy kat kite, apakah? smpai la skang ni, aq bertemu ngn Cik Amo tersayang, die respct aq, my live, my friend, & yg plng pntg my famili.. tq honey.. =)
rs bahagie palk stori psl cik amo sy ni.. hehe..
tp, ber balik kpd title post kali ni, aq nk share sket, patot ke, 'boi or gurl kte amek taw pasword, or Id kite, yg mana akn mmbolehkan die access jd kite? '
kalo aq la kan, aq x bp berkenan care ni, tp mgkin depend pd kapel 2, cm ne mereka dpt mgatasi masalh TRUST ni.. aq cume kdg x phm, kwan aq pnah ckap, kalo sekarng dah ter SGT2 mgongkong, t da kwin ntah cm ne kan? tp, aq pnh jd seorng yg x amek kesah lgsung, tp x le gak, t nmpak kita cm x bersungguh plak kan.. aq pon x taw ne yg btol n mane yg x berape btol..
konsep trust ni besa sgt la pd aq,, setiap org ade view n opinion msg2.. so, terserah.. 2 kot kesimpulan yg palng betul..
-aq akhiri post kali ni dgn nasihat kot, 'kalo kita nk org tu pcya kita, kita pcylah la dia.. ' insyaAllah..

Sunday, March 6

cuti2 cinta di melaka


1stly, aq nk ucapkan tq so much 2 my mother yg izinkan aq jmpe si die, huhu, n 2 you honey, tq a lot sbb sudi dtg mlke.. i had a very good day semalam..
semalam..
impian aq nk sgt naik Menara Taming Sari dah tercapai, dr sem 1 kot aq teringin nk nek, tp lom berkesempatan. n then, Cik amo sy ni pon ajak la sy nek ke ats, even ms kat ats, de orang 2 yg agak gayat2.. hehe.. tp seyes, mmg best, aq x rs tinggi pon cume rs seronok sbb nmpak sume kat bwah, cm nmpak 1 negeri melaka.
slpas trun dr taming sari, kami ke A famosa, mndaki anak2 tangga yg boleh la di katekan byk, ade 5x kitorng stop, sbbnye, nk men amek gamba, hehe.. tp ble da smpai kat ats, aq x taw pe yg ade, aq tgk kiri kanan atas bwah tpi sume batu2, tp mmg ramai orang la kat ats, msg2 bwk kamera utk bergamba.. patotla orang kate melaka ni tmpat pelancongan, mmg sgt ramai tourist, n ade la tourist thai ni yg mengofferkan utk mgambil gambar kitorang, tq 2 you..
yg agak mnduka citakan adalah, Cik Amo sy ni, x berkesempaian utk mmbeli kasut PUMA yg die tringn sgt nak, sbbnye, ms kitorang smpai malam 2, Al-ikhsan da tutup.. aq touching plak tgk muka tersayang aq ni cm hampa je, mgkin len kali ye syg kita g cari..
mlm 2, kitorang mghabiskan mase menonton '1 am no four' pd aq, aq suke jln cerita die, bes, tp yela cm imaginasi, but, action die seronok, n ade humor gak.. tp, mgkin Cik Amo sy ni pnat, jd die terlelap beberapa kali ketika sedang menonton..
n utk pnutup pos kali ini, tq 2 you my mr.prince.


Friday, March 4

PENYAKIT LEPTOSPIROSIS (KENCING TIKUS)


Apakah itu Leptospirosis?

Leptospirosis adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh patogen genus Leptospira, yang boleh berjangkit secara langsung atau tidak langsung daripada haiwan kepada manusia.

Apakah jenis-jenis haiwan yang boleh menjadi reservoir kepada bakteria ini?
Tikus dan haiwan domestik seperti lembu, khinzir dan anjing sering menjadi reservoir utama bagi bakteria genus Leptospira ini.

Bagaimanakah bakteria ini boleh tersebar?

  • melalui pendedahan kepada air kencing haiwan pembawa tersebut. Bakteria genus Leptospira ini boleh memasuki saluran darah melalui luka, kulit yang melecet dan melalui membran bermukus seperti mata, hidung dan mulut
  • melalui air mani haiwan yang dijangkiti
  • melalui pendedahan kepada air, makanan atau tanah yang mengandungi kencing haiwan
  • melalui permukaan air bertakung, terutamanya selepas hujan dan banjir.
  • melalui hubungan seksual dan melalui penyusuan badan

Apakah tanda-tanda dan simptom-simptom Leptospirosis?
Petanda-petanda seperti demam panas, sakit-sakit otot, sakit kepala, muntah, cirit-birit dan mata merah merupakan antara simptom yang dialami oleh pesakit-pesakit Leptospirosis.

p/s: beberapa hari lepas, Cik Amo sy yg beritahu mgenai pnyakit Leptospirosis, nme saintifik nye mcm grand kan,, pe yg mmbuat kn sy tringin utk mempostkan tntng pnyakit ini ialah krn sy dpati, masyarakat skrang kurang mmberi perhatian lanjut mgenai hal yg sgt penting iaitu 'Kesihatan' kalau kita fikirkan semula, diri kita adalh sgt terdedah dgn mcm2 jnis pyakit yg fizikal mahupon rohani.. so, sbgai seorang masyarakt yg prihatin, sy akan cuba berkongsi cerita mgenai kesihatn, dan di atas bantuan Cik Amo sy..

peribahasa utk ari ini ialah, 'mencegah lebih baik drpd mengubati'


Tuesday, February 8

kNaPe Aq x sKe 'BaNk' ?


biar aq mnjawap soklan di atas ngn kisah aq di CIMB bank tgh ari td..
tmpat: CIMB bank jalan hang tuah
masa: 12.28-1.47 p.m.

se habis je kelas MAF, aq melangkah ke cimb yg hanye di bangunan belakng uitm. aq smpai ke kaunter, dan tiada org @ pegawai yg bertugas di situ, ok fine, aq duduk dulu. then agk2 5 mnit berlalu, aq pon pegi ke kaunter berhampiran tok bertanye, bak kate org tua2, malu bertanye sesat jaln.
aq: salam, tmpang tnye, kat mana sy le bkak akaun ea?
muazzaf: adeq tkan je no E ye. (smbil menaip mesej di handphone)
aq pon ambil lah agka giliran. 7012- giliran sekarang 7008. nmpak cam x la lame sgt kan. aq pon duduk. dan di situlah penantian aq bermula. sgt lama mnuggu, aq smpat myiapkan tutorial CRG. ..........
..............................................
....................................
..........................................
bell pon berbunyi dan tertera no aq.
muazzaf: selamat petng. ade ape yg abg le bantu deq?
(ramah! hmpir sejam aq di situ aq dpt lihat kesungguhan n keikhlasan muazzaf2 di situ utk mmpamerkan sikap peramah, amat aq puji.)
utk seketika en. muazzaf itu myiapkan procedure utk aq mmbuka akaun. ok. x de masalah. dan selepas itu aq di minta mnggu lg utk mndapatkan kad CIMB ISLAMIC.

oleh sebab kekurangan penjelasan oleh seorg en. muazzaf, maka aq terpakse berdepan dgn abg muazzaf td utk mmbuka semula pin no aq yg telah di blokkan.

p/s: aq akn bezakan mesin ATM dgn mesin CASH DEPOSIT.
hmmmm...

Sunday, January 9

JuSt 4 yOu



The shortest word i know is 'i'
The sweetest word i know is 'love'
And the person i never forget is 'you'

tq a lot 4 the shoes,
 
p/s: 'TRON LEGACY'- seronok dpt tgk sme2 ngn cik amo sy ni..


KiSaH aTuK yG PeRaSaN

di simpang air tawar 5

seorang atuk menaiki bas, usia lbh kurang 60.bersama 2 org cucu seorang lelaki n seorang lg gurl. semasa si atuk membayar tiket bas,

CUCU2: atuk2, nak duduk mane? sini ea tuk, ke kat sini?

ATUK: (berpaling ke belakang) kan atuk da pesan, kalau depan orang panggil ape? 

CUCU2: abang! sa'im..

(aq yg tengah duduk sorang2 ni, da wat muka pelik dan sgt mnjengkelkan, x sangka atuk ni perasan muda .. )

tgh aq geleng pale tgok gelagat atuk dan cucu2 nya itu, tbe2, 

ATUK@PAKCIK YG PERASAN: sy macam pernah nmpak awak la. muka awk ni, macam biasa nmpak.

AQ: (tersengih je dan wat muka x paham) 

PAKCIK PERASAN: awk yg dekat simpang 4 tu ye?

AQ: aah, (dan wat muka pelik, die knl aq ke?) mak sy mmg ade berniaga kat smpang 4         

PAKCK PERASAN: oohh, kan sy da kata cam pnah nmpak awk ni,  x berniaga ari ni? 

(mkin ramah pulak pkcik ni)

AQ: niaga..

PAKCIK PERASAN: yg jual sayur 2 ea?

AQ: eh, x... kdai makan

PKCK PERASAN: oh.. yg jual roti canai 2 ea? (beria2 dia bertanya)

AQ: eh, x la, kedai ns campur..

aq trus memalingkan muke ke tgkap, kang makin dilayan mkin mnjadi pulak pkck ni.. alih2 aq terdengar si cucu bertanye kat atuk dia..

CUCU2: atuk, atuk cakap ngn sape 2?

ATUK: mmmm, kawan atuk...

CUCU2: oooohh, kawan sekolah atuk ea?

ATUK: aah... (selambe dek je pkcik 2 mgaku)

pergh.. menyirap aq. sejak bila pulak aq ngn pakcik perasan muda ni 1 sek ea? 
kompius aq...