Monday, November 8

hypertension- public speaking

1st of all, assalamualaikum w.b.t
rasanya agk lama sy x membuka blog sy ini. al-maklum lah, sibuk stadi (ye je stadi?)
tp pd ptg ini sy tringin utuk mem'post' kan sst di blog sy ini.
post ari ini sy beri title 'HYPERTENSION' (cehh, macam tajuk public speaking cik zaimah pulak ms sem lpas)


INTRO- pd mlm semalam sy telah meng'order' set chicken cop di LONDON SEAFOOD. sy puji la sbb service diorang mmg cepat.

BODY- berkenaan title sy td, sy nk share ilmu berkenaan dengan 'hypertension or darah tinggi' ape kaitan ngn intro sy td? begini, di sbabkan mkn terlalu byk LADA HITAM, kepala sy jd agak pening2. sbb 2 ari ini sy ingin bercerita tentang DARAH TIGGI..

(sy berdoa sy bukan dlm golongn berpenyakit ini-amin.)


4 RISIKO utk mndapat hipertensi:

-faktor keturunan

-pengmbilan alkohol berlebihan

-berlebihan berat badan& berlebihan sodium
-kurang potassium

MAKANAN utk mengelakkan darah tinggi:

-mkn buah2 sbg pencuci mulut

-tambahkan sayur2 dlm menu makanan

-diet harus rendah lemak & kaya dengan serat
-byk kn minum produk tenusu rendah lemak

-sekurng2 nya mkn ikan spt solomon dan sardin 3x semggu

-byk kn mknan yg kaya dgn kalsium spt yogurt

etc


CONCLUSION- amalkan gaya hidup yg sihat (ptg ini sy dan cik fatin mgkin akn ber'jogging' kalau ari x ujan) last but not least, JAGA PEMAKANAN!


p/s: sy jd agk takut pulak utk makan masin

Tuesday, October 26

AyAm mAsAk bErLaDo

pada ari ini sy ingin berkongsi pgalaman memasak sy, resipi ini sy beri name
'ayam masak berLADO'

kite mule kan dgn bhan asas nye:

ayam goreng

2 bji bwg kcik
3 ulas bwg putih
sedikit halia
segenggam cili padi

kisar bhan di ats sehingga lumat,
(jika meggunakan lesung batu, pastikan selumat mungkin)
pnaskan minyak, tumis bwg n halia yg telah di kisar di ats sehingga naik bau,
msuk kan kisaran cili padi,
tambah secubit gram dan bhan perase, jgn lupe serbuk kunyit sket plus asm keping,
kacau perlahan2, tambah sdikit air jika perlu,
biarkan sehingga masak

akhir sekali, tuang kuah sambal berlado ke atas aym goreng dan siap di saji kan.

p/s: selamat mencuba
(oleh sbb laptop paie x de bluetooth, jd sy x dpt mempamerkan gambar resipi ini. segala kesulitan amat di kesali)

Saturday, October 16

AiR mAtA

kenape perempuan suka menangis?
(suka ke?)
sy rs slh statement 2, mane ade org yg suke2 nk ngis kan,,

tp bg sy, menangis adlh 1 cara tok tenang kan hati, sy yg dlu adlh seorg yg plg ssh nk ngs, tp, sy pon x taw knpe skrg sy sng nk mgalirkan air mate,asl sy rs sday sy akn ngs (waktu mlm sblm sy nk tido,dan ble menangis sy akn ter tido dgn sndr nye)

Tuesday, October 12

yEs I'm ReAdy

setelah membaca post oleh cik yusrianna,
sy pon te fikir..

Past is past..
live must go on kan..

cik zaty penah ber pesan kat sy,
hargai pe yg sedang mghargai kite..

oleh yg demikian,
sy brsedia utk memperknlkn identiti my 'mr.prince'

tq a lot to "cik AMO" sy..
-muhammad syafiq bin hafiz-

Monday, October 11

LoSt WorLd Of TaMBuN with him


sarapan di McD
(tp cday, mcChiken sy bersemut sbb lmbt mkn)

welcome 2 LoSt WorLd of TaMbUn


tq 2 my mr. prince
p/s: tq a lot 2 my mom bcoz izinkan sy pegi bercuti.. syg mak..
kpd kwn2 se umah (zaty, zaimah, qila, fatin n paie) tq bcoz always give me ur support..

-tq fatin sbb sudi mnjempot sy pd jam 3.00 pg d MC

Friday, October 1

fobia pd cake..

1stly, epi besday 2 my bedmate cik zaimah...

sambutan besday cik zaimah pd kali ini berjalan dgn lancar setelah di organize oleh cik zaty, cik qila dan cik paie. manakala aq dan cik fatin sbg plengkap kpd drama mereka ber3.

scene one- ruang tamu pagsapuri tun perak

paie mematikan suis utama, myebabkan keadaan se isi rumah gelap gelita, cik zaimah yg berda di dalam bilik mnjerit.. "nape ni, maen2 lampu" manakala kami yg laen telah bersedia di ruang tamu yg juga dlm kedaan gelap. kami mennti zaimah utk keluar dr blik. then..

epi besday 2 you 2x
epi besday 2 zaiamah
epi besday 2 you....
(tepuk2 tgn)

loggokan hadiah mmbuatkan zaimah terharu (andaian & harapan aq la)
zaty, qila dan paie tlah mmbeli 6 kotak kek secret recipe (stiap slice laen2 perisa)utk seisi rumah.. masing2 mnjamu selera..

(seminggu lepas)
aq mnjadi agak phobia utk mkn kek secret recipe lg.. segalanye krn -TESCO CHENG- lbh specificnya, kdai SECRET RECIPE dlm tesco trsebut.pd mggu lpas, aq, zaimah, fatin dan paie tlah mnjamu selera di toko berkenaan dan aq tlah mmbeli se potong kek black forest.Di rgkaskan cerita, perut aq x dapat mghadam kek tersebut dgn baek dan aq muntah2 yg agk terok.
dan krn itulah, aq masih di alam fobia akn kek secret recipe..

-kpd zaty, qila, zaimah, fatin dan paie, sy mnta maaf krn sy x mkn kek itu,, sy msih agak fobia dgn KEK SECRET RECIPE.

pertanyaan: mcm mane nak ilangkan pyakit fobia?

Tuesday, September 28

happy birthday mak


my beloved mom..

hepi birthday 2 you for the 45th year..

Thursday, September 23

23rd of sept



HEPI BESDAY 2 YOU,
HEPI BESDAY 2 YOU,
HEPI BESDAY 2 (QILA & FAZIRA),
HEPI BESDAY TO BOTH OF YOU..

sempena besday my fren- QILA, and also my sister- FAZIRA, i wish both of u, smge d pjgkan umo, di murahkan rzki, n sentiase d berkati ALLAH.. amin.


Tuesday, September 21

STEP UP 3



i want 2 share with
all of u 2 watch
this movie

'STEP UP 3'


p/s: tq 2 my mr.prince


MOoD RayA

diharapkan masih belum terlambat utk aq mgucapkan selamat hari raya kpd sume kwn2 ku x kire la awk ex SAKTI, ex KMPH or UiTM kampus bandaraya melaka..

kite start ngn 'MALAM RAYA'
-oleh sbb sebulan poce itu mak aq berniaga, so aq mnolong mak di kdai, so, pd mlm ry, ktika takbir berkumandang di atas masjid berdekatan ngn umah ku, kmi sekeluarga sibuk mgemas di bhgian dpn kdai (smbil dalam ati mmbace tkbir) berhempas pulas aq mgemop lantai, memberus dinding, mgelap meja dan mencuci mangkuk utk kuih raya..
tbe2 my cousin (mamat) dtg dgn basikal biru nye, "kak, farah, nah kad raye" aq pon tgk la sape kah yg mgirim walaupun dlm ati aq da dpt agak da.. hehe..( ni la btol2 dikata kn dapt kad ry sbb dpt pd mlm ry)

RAYA PERTAMA
-disbbkn aq msh lom pndai bwk kereta, jd aq nek moto je g umah nnek aq, (umah nnk 2 mnit je dr umah aq)rpg ry ptame aq di habiskan di umah nnk, ramai btol tetamu.. mlm nye pulak, kami ke umah atok (keluarga belah ayah)pakcik ku yg kembar 2 bserta mak usu sdang mmbakar aym BBQ. pe lg, join la sekali..

RAYA KE-2
-kmi ke bandar kote tingg (yg dikata kn hnye mmrlukan stgh jam prjlann ttp mnjd DUA JAM sume2 sbb kereta yg terlalu byk di traffic light simpang kote-jb-mersing) mmg sgt mnguji kesabaran hati.

RAYA KE-3
- spt biasa kami sekeluarga ke tanjng sedeli utk melihat laut.. konon je bwak joran smpai 4 btg , tp hnya dpt se ekor ikan comel.. (nme ikn 2 ikn seriding)

RAYA KE-4
-mak aq da bukak kdai ari ini, sbb x de nk jln g mane2. ALHAMDULILLAH lauk mak aq abis dijual,, bersyukur dgn rezeki kurniaan ALLAH S.W.T.
-ari ini jugk, aq dpt kunjungn seseorng, tq for coming.. =)

RAYA SETERUSNYA
- berniaga & tlng mk aq kt kdai, di cni aq jgak nk ucpkan TQ pd mereka2 yg sudi ke kadi mk aq.. lain taon pon dtglah lg.. pasti mk aq msak kn lauk cdap2 punye..

so. end of the stori for today, aq nk mnyatekan yg aq berazam tok belajar dgn lbh bersungguh2.. kpd tmn2 sepejuangn.. GOOD LUCK bersame for the coming "FINAL EXAM"
cam seram cjok bile dgar 'final exam' 2 la..)

Sunday, August 29

Di BaTu PaHaT

aq di batu pahat, again??
nme je aq ni anak jati Johor, tapi, hakikatnya aq lom pon pnah mnjelajah ke seluruh johor, emm x kesah la, aslkan dlm i.c. aq mmg anak Johor.. (idop Johor!) semangat kenegeriaan pulak pg2 ni.. 
cerita nya brmula dua ari lpas apbila cik zaty mgusulkan kami a.k.a aq, fatin dan zaimah serta qila ke rumah beliau di Batu Pahat. nmun dmikian, cik qila of course akn memilih utk pulang ke rumah tercinta di Muar. so, di pndek kan cerita, seusai shj kelas Law d ZDKU semalam tgh ari, kami berempat pon memulakan prjalanan ke rumah cik zaty.
prjalan idop kami di uji dgn keadaan tayar kereta fatin yg to be seem pancit. tp ble di fikir2 smula br jugak bbrapa ari lpas kami ke shell mengepam tyar tersebut (walaupon hakikatnye bkn kami yg wat sndr krn kmi kurg kemahiran) tq la pd pkcik shell, dan driver kereta blakang yg sudi mghulurkan bantuan.. jasa mu di kenang..(cm lgu uitm pulak-uitm dihatiku)
kami pon terpusing2 sekitar bandaraya bersejarah ini mncari kedai tayar kereta.. ssh jugak nk mencari, al-maklumlah jarang pergi (jarang? x penah pon..) akhirnya, kami berjaya, nme tmpat di mna kdai itu trletak, aq mnx mhapla, kurg mahir nme2 jln ni.. hehehe, cik fatin & cik zaty lbih arif la.. kami di minta tggu sebentar, mmg sbentar je pon sbb dlm x smpai 10 minit, taukeh kdai 2 memberitahu ; x ade bocor pon.. kami berpandangan sesame sendiri, seolah segan sndiri.. (dlam hati, owh..... x bocor ea) tp bak kate pepatah melayu 'segan bertanya sesat jalan'
so, moral of the stori aq ari ini ialah, kami da taw di mane tmpat mmbetolkan tayar kereta.. =)
p/s: tq to zaty n famili (sdap mk zaty masak) tq to fatin krn sudi mmbawa kami, n tq to zaimah yg sudi tman sy tdo mlm td.. hehehe

Friday, August 20

cinta, kasih, sayang & hati

rs sgt lme x menaip d BLOG ku ini.. al-maklumla, aq di himpit oleh test/quiz/test lg/dan quiz lg singkat btol rs nye sem ni.. taw2 da nk final jek.. puase pon da msok mggu ke-2, raye, pas 2 prepared final pulak, but 4 today, tujuan aq post kt blog ni adlah utk meluahkan sst..

kdg2 kn ble aq pk blek, pe sbnanye y aq hrapkan dlm sst prhubungn 2? of course la nk eppy ending kan.. tp, ntahla, aq cm serik pulak nk libatkan dr dlm soaln 'cinta' ni lg.. (cm jiwang plak kn) so, di sini aq bawakan 1 slot bertjuk "CINTA,KASIH,SAYANG & HATI"

CINTA sblum kawin
C=cubit kiri kanan rasanye
I=impian indah ibarat syurga
N=nikah impian utama
T=taat setia membawa bahagia
A=awl & akhr bersama2

CINTA selpas kahwin
C=cuka yg dituang pada luka
I=iblis yg merosak minda
N=nafsu semata2
T=tuba yg dibalas semula
A=api dlm neraka

KASIH sblum kahwin
K=kongsi semua suka duka
A=abg adik, ayang anje
S=sumpah jnji di bibir sentiasa
I=istana bahagia dh di cipta
H=hatiku hatimu jua

KASIH slpas kahwin
K=kaki tgn naik kt kpala
A=abuk pon tarak, nk mkn ape?
S=simpati lgsung x ade
I=ironi mmbkar jiwa
H=hidup mati same je

SAYANG sblum kahwin
S=sikit2 sori my dear
A=asl free je mst nk jmpe
Y=you lap me, i lap you!
A=apa sj sggup di duga
N=nk itu, nk ini.. mst dpat
G=gula2, cokelat, teddy bear hadiah utama

SAYANG selpas kahwin
S=salah sikit kiamat dunia
A=air x sdap, bsahlah mate
Y=yg btol die aje
A=ade takde, bg ank reti la
N=nk dilawn digelar drhaka
G=gaduh smpai lebam

HATI sblm khwin
H=hanye dikau yg ku cinta
A=air paip pon mns cm gula
T=tak jmpe se ari le jd gia
I=igauan indah tak terkira

HATI slpas kahwin
H=hantu jmbalang lg sempurna
A=air mate jd tman setia
T=tmpat mgadu da x ade
I=ikut hati mati, ikut rs binasa


P/S: bkan nk kate khidupan slpas kahwin itu sengsara, ia akn jd nkmat lg bahagia andai same2 faham erti CINTA,KASIH,SAYANG & HATI


Tuesday, August 10

rAmAdHaN Al-MuBaRaK 2010

"Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu puasa seperti mana diwajibkan ke atas mereka sebelum kamu, mudah-mudahan kamu bertaqwa." Al-Baqarah 183

Wahai sahabat-sahabatku, terdapat tiga kategori manusia yang terhasil daripada Madrasah Ramadhan

1- seseorang yang bertambah imannya, amalnya berbanding yang sebelumnya
2- seseorang yang sama imannya, amalnya berbanding yang sebelumnya
3- seseorang yang berkurang imannya, amalnya berbanding yang sebelumnya

(lagu istimewa ramadhan to all my fren)

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah…
Dengan rahmatMu oh Tuhanku…
Ku tempuh jua

Sunday, August 1

happy wedding day


rs teruje sgt sbb da lame x berkumpul ngn sedare mare. rs cm ari ry pon  ade pg td, meriah btol kat umah nnk. emak pulak pg2 da kejot aq ngn adeq swoh cpt2 ciap, smpai je, pe lagi, tolong la rewang, aq gunting lade kering (byk sgt), potong sengkuang+timun+kacang pjg tok di wat pecal. x ckup ngn 2, aq tlng lap2 pnggan mgkuk sehingga lah dulang2, (sbnanye x la byk mane) 
selamat pengantin baru kpd cik adi & mama cha
 

Saturday, July 24

EsPriT



ujong mggu yg hnye di penuhi oleh aq & zaty, krn tmn2 yg laen iai2 zaimah, fatin, qila, paie & yus pulng ke kg halamn msg2. ikot ati kcl ni, aq pon agak sdih krn x dpt pulg ke umah ku, oh sg mas!
pg ari kitorg di mulakan dgn mmbasuh pkaian yg tlah trkumpul kire2 semggu lmenye, agk pnt mnggu washing machine 2 ciap mncuci pkaian, aq sempat tertido kmbali, kire2 jam 11.30 a.m. zaty mengajk ke celcom centr utk mgaktifkan brodband beliau, dan tujuan utame kitorg adlah utk mmsg ink printer cik zaty & cik fatin yg mengirim skali.
nmun yg demikian, objektif bertukar, segalenye bermula di ESPRIT di dtaran pahlawan. mule2 ingt nk tumpang lalu pin2 jek, tbe2 mate ni ter bekenan kat 1 purse keluaran ESPRIT, tp aq cube cekal kan ati. mnakale cik zaty kite dgn sgt serta merta mncapai 1 beg tali yg comel lg kiut, cik zaty pon mggaya kan beg comel 2 d hadapan cermin, aq pon x ktggalan tok men'try' jugak, tp mgkn dssbkan aq yg kurg ktggian ini, beg i2 nmpk cntik hnye bile dipakai oleh cik zaty. (so, cik farah mlupekan je la hasrat tok mmbeli beg i2)



stelah habis berfikir ( xfikir sgt pon sbnanye) cik zaty mmbuat pmbyaran d kaunter. then, kitorg pon keluar dr kdai trsbut, (aq hnye menoleh ke arh purse trsebut dgn hati yg belah2)

kitorg pon meneruskan misi utame td, printer! tp, yg di cari x jmpe, tp yg di idamkan pulak jd dibeli ( ade ke peribhse gni? ah, bole jela)

kesudahn cerite aq ari ini, aq berjaye mmbeli purse ESPRIT.

p/s: pngalman ber sopping yg x dpt di lupekan..
kan cik zaty? =)

Wednesday, July 21

siPuTiH


ibu putih ni ialah arnab putih, die ni adeq aq nye, mk blikan saeng la ms tgh bln 12 taon lpas. dan skg die da jd ibu sbb die ade byk sgt bb, aq rndu kat putih la, kalo kat umah, die kwn ngn aq, lg2 ble aq de mknan, time 2 la die plg nk kawn ngn aq, sbnye nk mnx mknan aq 2, kdg 2 die mkn lg byk dr aq, tp putih ni cantik, badn die kaler putih sume & mate die kaler merah, tp yg peliknye, dlm byk2 bb die ( de kire2 30++) x de 1 pon yg ikot cm mk die, sume mate kaler itam ikot si cokelat, mgkin sbb gen bapak die lg kuat kot.. kdg2 aq kcian gak kat putih ni, yela die kan perempuan, si cokelat 2 kdg jaat, ske kaco putih, t putih marh, die ggt cokelat, tp aq mmg syg sume la arnab2 + kucing2 yg ade kat umah aq 2.. mis u all..
p/s: aq nk balek.. tp ble?

Saturday, July 17

sEnAm ItU sEhAt

kesah senam aq ari ni bermula di GIANT supermarket, sbb kitorg mengire luas pasaraye itu dan memakan mase kire2 3 jam lbh.. (2 p.m- 5.30 p.m)
smpai je umah, solat, then akak ajak g aerobik kat PERINGGIT (stadium tun fatimah kot kalo x silap)..
tp ari ni msg2 nk berjoging. (mmg sgt lame aq x wat keje ni) kitorang mule kan ngn warming-up.. slow jog ade lah dlm 30 minit or lbh kot,, pas 2 kitorg ternmpak TAMAN PERMAINAN... ape lg, moood joging ilang ntah kemane, muncul mood tok men buai pulak.... tp di sbbkan buai2 penuh, kitorang men jongkang-jongket je la.. (aq sempat men gelongsor yg bulat 2 dan sempat jatuh terduduk.. sakit la gak) 
agk lame kitorg men permainan yg ade kat situ, pas 2 teringat kat akak (die wat aerobik sbb x nk joging) kitorg pon berpatah blek ke tmpat td.. acare aerobik trsebut br nk abes, kitorg pon join la last2 step 2.. (seronok taw sbb instructor die seksi.. ahaa)

Thursday, July 15

cOkeLaT & oTOMeN

nme dlm i.c = MICHEAL
tp, tok senang pggl, kitorang gelar OTOMEN (sbb mate die mate ultramen taro)
tp de org kate otomen mmpunyai mate ala2 'MAYA KARIN' (YE KE?)

mk kate OTOMEN nga x sehat sbb ekor die luke, gadoh ngn si JAHAT (kucing liar yg x di pelihare oleh sesiape)



ini ialah COKELAT..
umo kire2 11 bulan (convert se taon la) 





mlm td mk gtaw aq yg misai cokelat kene api, aq pon x taw la npe die g men api kan. tingat plak kat 1 peribhse melayu ni 'kecil2 cili api'

(nk cite API 2 jek.. hehehe)

mk nga wat bunge plastik tok keje kawin pkck aq lg bp mggu ni.. so, bakar la lilin, jap lg de bau ala2 hangit g2, tbe2 si COKELAT lintang pukang lari g blek air, upenye misai die trbakar sket.. mak kate da cm kerinting sket.. (x dpt bygkan)

cian COKELAT..





Wednesday, July 14

oh ubat oh ubat


ntah knpe ari ni aq sgt teruje utk mnulis BLOG ku ini
tok kali ke-2..
so, cte ptg ni berjudul 'UBAT BATUK CAP IBU DAN ANAK
npe ssh ea nk telan UBAT BATUK? aq ni sjak dr kck mmg x ske ubat jnis cecair ni, ntah la rs geli la ble kne telan, ingt prstiwe mude2 dulu, zmn kt mtrx, aq mmpunyai roomate yg sgt 'care' tntg kshtan diantare 1 dgn yg lain.. (sharing is caring la katekan)
ms aq batok, diorg pkse aq mkn ubt batuk, yg sorg da stanby jg kaki aq, sorg lg pgg tgn (mmg pgg kuat la) sorg lg try nk msk kn ubat ini dlm mulut aq.. tapi malangnye, aq meronte dan tertmpah sket kat cadar aq.. (aq gak yg kne bsuh)
tp cm mane pon,aq ber naseb baek krn roomate aq yg sekrg x cm 2 (fuhh selamat...) housemate ku zaimah+fatin+zaty+qila+kakak (luv u all) 
walau cm ne pon td aq mkn taw sndr tnpe pksaan..
p/s: tggu paie ngn yus ni.. kate nk msk spagetti.. (lapo)

i'm done

se ari slpas kejadian

aq di timpa DEMAM terok+ skit gg+ pnin pale+rs nk blek umah
bile da agk beransur sembuh ni aq pon pk la smule, mgkin ni adalah sbg balsan tok aq..
org kate sakit ialah pghapus dosa.. Alhmdulillah sekirenye dosa ku trhdp org itu d mhpkan..

utk renungan
ble kite wat dose, ALLAH sedia memaafkan kite dgn syarat kte btol2 insaf atas pe yg kte da wat 2.. (taubat nasuha)
tp....

de segelintir manusia yg x mahu mhpkan slh org laen, walaupon sbnye x slh tok kte jd pemaaf..
mgkin pmbohongn itu ade sbb yg baek yg kite x taw.. tp (bohong mmg tetap SALAH kan?)

Saturday, July 10

kEnApE?

8.11 a.m - nape la aq asik terngiang2 suare LAURA ni? (judul lagu : you say aku) aq pun merabe di mane kah enset ku... dgn mate yg agk nmpak x nmpak aq mmbc nme yg tertera di skrin enset..

.. si die kol.. aq pon jwp la..(ngn suare yg msh di ambang ngantok)  'cptla, orang kt lua ni..' HAH? lua mane pulak ni.. aq mggaru kpale yg x gtal.. aq mmpi ke? 'kat blok umah awk la'  sepantas kilat aq berciap dan keluar..(sempat mncapai ape yg aq rs patot untk aq pkai)

btol la, die x tpu & ini bkn mmpi aq jek.. si die ade kat luar, (kt tangge tpi umah aq) berdebar2 plak ati ni.. hehe.. mis u so much la b..

8.45 a.m - kte nk g mane ni? so, aq pon mnawarkan dr tok tman die breakfast.. (sbb aq pon lom breakfast) rayau punye rayau (di pg ari yg hening lg bahagie) dan ktorg pon tibe di McD dataran pahlawan.. kte sarap kat cni? 'aah, jom la' aq pon mnurut je la.. (wah, sarap western aq ari ni)

si die pesan BIG BREAKFAST & aq sj2 nk try HOTCAKE (manis gle upenye bnde alah ni)... rm20.30 kate waiter baju belang2 2.. (sarap pon da 20 inggit kan?)

10.15 a.m - atas sbb2 yg kukuh lg tertentu, mood pg yg ceria brubah.. sumenye d sbbkan AQ.. 

p/s: kpd awk.. I'M SO SORI

(walau cm ne pon.. TQ a lot 4 the monin)

Friday, July 9

my pet





pejam celik (2x) aq da nek sem 5 bersame kwn2 yg laen.. terase cpt plak ms berlalu... 
cm sgt lme la x tls BLOG... rndu btol..
ari ni aq nk cte tntg ARNAB... so, tjuk cte ialah ARNAB...


pq td aq kol mk aq coz dgar kate ari ni mk nak g jb, sbb pkck aq mlgsungkan keje kwin nye yg ke-2.... mgkn sbb pkck aq ni ensem kot.. haha.. rmai plak aweks yg terlekat kt die ni.. berbalik kpd cte aq td, aq kol then adeq aq yg jwb, aq pon plek la, ko x sek ke sbb jam d tgn mnnjukkan kul 11.36 a.m. adq aq gelak je, dan aq sgt phm, mksdnye die memontengkan dr la 2.. die pun mnympaikan berite bhwsenye SI PUTIH dpt bb 7 plak... (putih ialah ibu arnab tertua peliharaan ku) msuk kali ni da 4x die bersalin dgn normalnye, aq kire2 msk ni da (3+5+6+7+7=28) ekor bb arnab aq.. yg 5 ekor tu bb arwah ITAM( da mnggal) 
SI COKELAT plak tersengih je la, dpt bb byk.. 
yg aq konpius nye, lpas bersalin kali ke3 tu mk aq tros la asingkan PUTIH ngn COKELAT, dgn alasan da x bp larat la nk jg kesemuanye.. tp... mcm mane le ade 7 ekor lg ? aq x phm btol la.. antare lgkah pncegahan yg mk aq jlnkn:
1) siang ari, PUTIH je le kua jln2 dlm umah, bile mlm pulak, tko turn, COKELAT plak kua..
setahu aq la diorang smpat jmpe jap je dpn kandang.. x smpai 5 saat pon.. 2 yng lg td pg smpai skrg ni aq x phm cm ne PUTIH le ade bb lg..
KONPIUS KAN??
p/s: kucing aq de 2 ekor kt umah OTOMEN a.k.a. MICHAEL ngn BEDAH..
BEDAH nga pregnant skng, nga tggu ari kot.. OTOMEN plak asik kua gado je tp mst die yg kalah, stakat ni x pnh mng2 lg.. huh...

Wednesday, June 16

Alhamdulillah.. the 4th..

Syukur kpd ilahi.. Pkul 11 mlm, fatin msj aq 'k0 da tgk result x? Nk aq checkn?' aq pn bgai 0rg mgnt0k ds0r0ng bntal, '0k gak' 2ggu nye 2ggu, aq ttd0 (dsbbkn mgnt0k td) aq trjg kul 4 pg, raba2 enset, de gmba ftin, ngan mamai2 aq bc msj.. 'mak!' punyela kuat aq jerit, mk aq kt blik tr bgn 'npe?' (cm em0 gk la) aq pn tnjuk kn msj td, mk aq snym, pas 2 die kate, 'mggu dpn kte wt knduri ea? Mk wt sate' aq sengih2 jek kmdian ttd0 lg.. Tp br ari ni aq le l0gin stdnt p0rtl, t0k puaskn ati.. K0n0n nk tgk sndr, tp pape p0n tq la my pren c0z tlg tgk kn, dan aq mgmbl kptsn t0k p0st kt bl0g.. P/s: dsbbkn hrge aym naek, mk aq kate sate cancel, mk msk 'nasi ambang'

Saturday, May 22

cUti oH CuTi

cuti aq cume same jek perkare2 yg aq KENA buat, AKAN buat dan MESTI di buat..

P/s: rndu kt Uitm...(haha)yo lah tu..

Sunday, April 18

exam is round the corner


lagi 3 ari setengah aq akn mghadapi FINAL EXAM..
dan pg td aq pon sibuk menyiapkan EXAM SCHEDULE aq.. adelah dln sejam aq mghabiskan ms wat bende 2.. bkan ape, sj nk nmpak ceria n kaler2 sket.. br semgt nk men'STADI'kan dr.. huhu (konon2)..
pas 2 aq tetido sblom wak2 ZOHOR td..  ade 2 jam gak aq terlelap.. (sngje tdo sbnye) bgn2, fatin ajak berbincang tntg PROJECT PAPER FAR.. adoi yai... pusing pale... ade la dlm 10 mnit prbincangn, ktorg stop, mkn dulu la.. alang2 zaty da ciap2 masak ari ni.. pas mkn, aq tgk qila nga wat REPORT MGT, so aq pon join da club..( sbnye skang nga wat report la ni, tp meng'usha' BLOG pulak... huhu.. zaimah pulak lg td x tdo pon, stadi jek, bgus2 .. (x cm aq ni ha..) td paie kate nk dtg tok wat FAR.. jap lg smpai la 2.. 
k.. aq nk mymbung keje2 aq yg trtimbun2 2.. 







Friday, April 16

sEtELaH tEsT MaF

aq br pas mghadapi test maf 420.. dan kseluruhannye..
arggghhhh!!!!
x ske2x..
so, aq kne la prepare ngn lbh jayenye pas ni tok final, aq tulis kat BLOG ni supaya aq lbh berkobar2 untk stadi lpas ni.. (walaupon jap lg aq ngn GENG se UMAH nk kua.. hehehehe)

Monday, April 12

terminated


aq tlah mmbuat 1 kputusan yg agk rumit ari ni.. ya... aq tlah menamatkan segalanye..
akhirnya, aq pon ajk fatin, ngn zaty tok tmn aq g MAXIS center ptg td.. yg mane zaimah pon tbe2 nk ikot gak, dan ptg td MAXIS khilgn due customer...aq zaimah.. 
npe aq wat kputusan g2? sbb nye
ntah,, aq mmg ms mule2 2 nk bli CELCOM nye, tp pe ntah aq le beralih arah pulak d saat akhir.. 2 la, dlu aq de bc DATO'FADILAH KAMSAH ckp, org yg lhir bln APRIL ni jenis 'cpt wat kputusan tp cpat menyesal' dan ari ni aq tlah mmbuktikan pyelidikan beliau adalah benar..
at least aq da wat kputsan da, aq hrap aq x nyesal la pas ni..
( cume aq kne tggu ble en.Maxis akan memulagkan RM150 sy) sy mnnti ni... 

Sunday, April 11

PeRcaYa

topik utama aq ari ni tntg 'PERCAYA'...

btol ke kalo kte da kapel ni kte kne pcy kat si die? emmm, yup, but not smpai tahap 100% la kot, bcoz, pcy ni bkn sng taw, kalo kte da gle2 pcy kat seseorg ni, then one day, die wat something yg mggugat kpcyaan kte 2, di mane yg kte rs da x le nk trime even nk pndg muke die x nk da.. bhy kan... sbb 2 pd aq jgn trlalu pcyekan some one, but ingt, jgn smpai x nk pcy tros pulak, bhaya gak 2.. t jd cm selfish, ingt dr sndr je btol... pon x patot 2..

tp, aq btol x gemar kalo de crite yg gurl pcy sgt kat boi die smpai sume nk bg... (ni yg aq angin ni..) dlu kwn baek aq pnh ckp, lelaki yg baek, die x kan amik sst yg blom jd hak die.. smpai skrg aq ingt,, tq fren.. (x yh la aq mention nme die kat cni, t die kembang pulak.. huhu) tp aq sgt brharap, lelaki yg baek 2 adlah jdoh aq, insyaAllah..

Friday, April 9

maxis & brodband


aq bli gak akhrnya 1 brodband yg bername MAXIS broadband.. hehehe.. lme gak aq da usha sbnye, cme pk trlalu pjg, alik2 td PC Fair kat MITC, tok permulaam prjalanan da mletihkan, ade ke ktorg x jmpe mesin ATM, the trpkse kot g Mydin Mitc.. even mule rs agk teragak2 nk bli, tp td ble kol, mk pon ON je.... so..... akhrnye aq bli gak. dan bnde ptme aq nk wat ialah menulis BLOG.. rs nye pas ni le la lg kerap aq mengONkn dr.. hehehe.. 
emmm rs 2 je kot nk tulis ari ni, sbb
aq nk smbung bc novel...
(br bli smlm kt KARANGKRAF)

Wednesday, April 7

sweet 21


firstly, i want to thank a lot to all my fren, (BACC 4A) bcoz nyanyikan lgu 'epi Besday 2 me' hehehe... specially tq to zaimah, fatin, qila, zaty, paie and akak nora.. ttq 4 the twister, mmg da bp ari cm tingin jek, ter2nai pon.. tq a lot.

ari ni aq epi sgt coz dpt mmber2 yg sudi celebrate my besday, agk lme x smbut besday, ye la sejak da besa2 ni, tp td rs cm zmn mude2 plak, dpt byk adiah (lbh drpd 1 consider byk kan...)
qila n paie bg bear yg le bunyik2, suke dgar,, fatin bg beg tgn y ala2 vouge g2, zaty bg t-shirt (yg agk muat2 tok aq) sbg pndorong ni tok aq mguruskan bdn (bole ke?) n zaimah mnx aq bkk adiah die last skali, nk taw pe ? cm x sngke, dpt bj tok tido (gmbar mne pnoh ngn pic bear..)

tq korang...

dan dr aq utk aq ialah, set sepit kuku ngn yg tmpt rata kan kuku 2.. yg pntg bwrne oren (wrne kgmran aq )
rata2, aq amat berpuas ati ngn besday aq yg ke __(rhsia) hehehe...


:)

Sunday, April 4

my next 21st besday

lg 2 ari aq akn celebrate my 21 besday.. (x smpai 2 ari kot)
PERASAAN?
ntah, rs cm tkot gak, sbb cm da mningkat mnjd lbh dewase kot, pdahal, dr sndr pon ntah da matang ke blom..
WISHES?
aq x hrp something yg extreme vouge, just hope di tabah kan ati tok hadapi cbaran Yang Maha Esa for the future. adiah? nk bg, le la sesagt, hehehe.. (ayt org x bp malu) tp x la mgharap, cume kalo ms kck2 dlu tingat asl besday mst dpt byk adiah, even dpt, gelas, buku, dan de yg bg sabun.. x phm tol,, nk suroh aq mandi lame2 kot. huhu, tp seronok ingt ms kck2 kan. x byk bnde nk pk..
aq hrp stil d pjg kn umo tok aq smpat mmbaiki kekurangn dr...
d murahkn rzki, dan yg plg pntg dupermudahkn dlm mghadapi dugaan Ilahi..
Insya Allah..

kpd tmn2 seperjuangn, tq a lot, korang mmg kwn yg pling baek..
'kwn' di sini di tujukan kpd (zaimah, fatin, zaty, qila, paie & member2 Bacc 4a)


tq

kEpEnTinGaN HaTi

hati

sape le jangka pe isi hati someone 2.. tp yg lg plek, kdg2 hati sndr pon kite ssh nk jg, kdg2 kte trlalu byk berkorban tok org yg kte syg, pd kite, da btol da pe kite wat 2, kte kne jg ati si die, tp... kalo hati kte yg x d jg, mksdnye, kte rs ckit hati.. bole ke mcm 2? tolak kpentingan hati kite sendr.. patot ke? ssh kn nk decide kpntngan hati sape yg nk d jg...

mkslh ati = mkslh plg serius even dokter thap pkar pon lom tn2 dpt setelkn, ssh sgt nk mncapai kpntgn ati 2 pihak..
Intipati nye, mlm ni aq nk gtw psl mkslh ati.. ati sape lg pntg utk di utame kan? dan aq pon taw yg plng molek ialah mnjg ati keduanye..............

Monday, March 29

aKhiR CiNtA iNi

cinta...
ade ke sape2 yg le definisi kan mkne sbnar cinta 2? aq de byk pndpt sendr, mcm2 le kaitkan ngn cinta, ade yg mnis ade yg pahit, tp mst org suke cte yg mnis2 je kan, yg sweet jek, tp kan, hakikatnye, cinte 2 wat kte jd lbh matang, kdg2 kte x sdar tp ngn pngalamn dr kisah cinta silam kte byk belajar sebenanye, kte pon le jd org laen tok or demi org yg kite syg 2. walaupun kdg2 ade org kate x nk la brubah sbb lelaki, tp pd aq smple je, andai kte brubah mnjd yg lbh baek dr sblmnye, knpe x nk brubah? slh sndr yg x mau jd baek. ade orng kate, ble da bercinta ni, kdg2 kte ssh nk kwl dr, yup, that true, coz aq pon x terkecuali, ble ade org yg syg kite dan yg pntg kte pon syg die, mst kite akn de perasaan yg laen taw, cm aneh nk luahkan, mybe kapel2 yg da lalui taw kot, tp sume depends kat dr kite dan si die la yg  nk corakkan cm ne hubungn 2... mcm aq ckp mule2 td, kite kan da matang, so, amek pngjaran la, 

cinte mmg 1 bende yg sgt ssh kot nk luah, tp pd aq, cinte 2 ble aq rs SAYANG kt somebody 2, then rs mrh kalo die x pndai nk syg dr die kot, and kdg2 aq mrh ngn dr sndr kalo aq x dpt wat org y aq syg tu bgie.. 

Monday, March 8

menilai diri

ari ni aq nk stat ngn gtaw yg td dpt paper far yg quiz jumat lpas, aq sipi2 fail.. tp aq taw slh sndr yg x stdi tol2. so, can't blame other.... 
sok paper MGT lak, aq pnin la, sem ni aq cm emmm, x mau la, aq nk perform better, insya-Allah i can do it.. 

Friday, March 5

DiNneR Oh DiNneR

malam ni dinner meba wat kt ayer keroh, aq br bes quiz far ptg td, tp yg skit atinya, ade ke aq wat slh yg x sptutnye, bhs kesat nye ialah, slh bodoh kot, tkot nye ari senin ni mdam msti mrh, tp nk wat cm ne. slh sndr kot
msg2 mmber yg g dinner mlm ni sebok ngn bj br kot, tp aq bj pnjm je la, smlm cr selandang, nsb bek sng je cr, nk ltak gambar. cm x cntik plak, tp yg pntg tema mlm ni ialah 'purple' sme ngn wrne tulisan ni. hehee..

Friday, February 26

berceloteh di pagi hari

ari ni aq plng awl bgn, sbb org yg slalu lg awl xde, tibe2 aq jd yg terawl plak, so.. aq menyapu, kms2 umah, tibe2 jd rjin plak, tp mmg smlm kitorg wat duty roaster, aq kne mgmas ari jumat = ari ni la.. + memasak ari selasa, memasak ea? aq pn x tw la nk memasak ape t, yg ala kadar lpas la, yg cmplicated ni coming soon kot, nmpkn sgt x le kwin lg,, hehehe...
pg ni ktorg ber 3 jek, aq nk stadi sbnye tp ble da ter o9, jd mals plak,, tp jap lg stdi ni, 
so end tok story ari ni, aq kne blaja memasak!

Tuesday, February 23

x tahu

mkin ari mkin rs plek la.. nape ea? ssh kn nk phm hati org ni..  padahal aq rase nk sgt taw, nk tke cre, nk tlg, tp ntahla.. mgkin orang tu blom rs bole tok kongsi pape ngn aq lg kn, insyaAllah aq saba, aq tggu bile tibe wk2nye,  
mgkin sume hlgn n rntgn ni wat aq jd lbh matang, tok hadapi sumenye..
cuti ry cine ri 2 aq blek umah, jmpe kwn2 sek ren dlu, msg2 da laen, agak la berbeza ngn diorang y aq knl 10 taon lps, tp yg besnya, diorag x pnh lupe aq, rs terharu dpt kwn2 cm 2,, ktorg pon brtukar cte psl life ni, seronok borak2, aq rndu plak ms sek dlu, bes rs nye. 

Saturday, January 30

oh CRG...

aq bersengkang mate ni nk wat CRG, alhamdulillah, aq brjaye ciapkan dlm area 75% la.. sok continue sket lg..
aq btol2 nantok yg teramt da ni.. 
huhu
nk tido..
nite.......

Friday, January 29

a€Q

ari ni kwn2 aq blek kg, aq mule2 nk gak blek, da tepon mk, mk pon da bg jek.. tp k2 blek x jd la, alang2 lg 2 week je lg,  y adq plak da bsg da nk  enset br die, tp aq mls lak nk bg awl2 ni.. saba la deq ea..
smlm aq n my fren kua jln2.. jpa br msok, so soping adlah kmstian.. hehe...
dkat 100 gak la aq abes smlm, tp pape pon puas ati.. sbb aq bjye mmbeli pape y di idamkan sblom jpa msok ari 2.. 

Friday, January 22

for my sis


due ari lpas aq g ocean, tujuan nk usha enset br tok my sis, 
then....
aq le plak terpikat kt 1 enset ni, 
n lastly, aq bli la tok adq aq.. bkn la mhl sgt, tp le myebabkan aq rs agak sesak skang.. tgk2 baki duit smpanan,, uwaaa... tgl cikit jek..
tp, x pe la, aq da jnji ngn die nk bg, cian plak t, da la die sorg je adqy aq ade kan, so, redha la... 
t ry cine br aq bg die, 
die plak asik tpon pjuk aq cpt balik, nk gak balik tp t x de duit tmbang da.. huhu.. cday la idop skang..

Monday, January 18

FaR40o

aq sgt stress..
cm ne nk wat far ni. patot rmai kate killer paper, mmg ssh pon, cm nk ngs da ni..
cm ne nk wat ni, tingin nk wat tp x taw nk wat.. pnt la pk.. 
da la cmpai cni jek la, nk ngs...

Friday, January 8

1st for all


hello to blogger..
2010.. is my first to non-secret of life...

hope i could be my self..
full of strength, and could be able to faced even alone..
i really need ~ to think only about me